ATEŞ NASIL DÜŞER?

Ebeveynler için en zor ve tehlikeli şey ateştir. Normal sıcaklığından fazla olması çocuğun endişenin artmasına neden olur. Ateşin yükselmeye başlaması sonrasında çocuğun ateşi ölçülür ve 38 dereceden itibaren hastalık sinyallerini ebeveynlere vermiş olur.
ATEŞ NASIL DÜŞER?
Ateşi Nasıl Ölçmeliyiz?
Halk arasında en çok bilinen ölçme aletini çocuğun kulağına tutup ölçülmesiyle olur. Kulak dışında ateşli çocuğun popo, dil altı ve koltuk altı gibi bölgelerinden de ateş derecesini ölçebiliriz. En güvenilir ve sağlam bir sonuç elde etmek istiyorsak kulak bölgesinden ölçümü yapmamız neticeyi anlamamız için güvenilir yerdir. Kulaktan ateşi ölçmeden önce aletin ucunun ateşli çocuğumuzun kulak kanalına tam olarak yerleşmiş şekilde durduğundan emin olmalıyız.

Çocuğun Ateşi Nasıl Düşer?
Öncelikle çocuk eğer yeni doğan bir bebek ise(0-3 ay) mutlaka uzman bir hekime gidilmesi gerekmektedir. 3 aylık ve üzeri olan çocuklarımız için öncelikle üzerinde ki kıyafetleri incelterek hatta çıkararak başlamalıyız.

Bazen ebeveynler çocuğun ateşi çıkması ile titremeye başlar ve üşüdüğünü düşünüp koruma iç güdüsü ile çocuğun üstünü örterler bu çocuğun ateşinin daha da yükselmesine sebep olabilir.. Çocuğun üstünü soyduktan sonra minimum 10 dakika beklemeliyiz ve daha sonra tekrar ateşini ölçmeliyiz. Eğer titremesi çok fazla ise ince bir çarşaf ile çocuğun üstünü örtebiliriz.

Bu uygulamanın ardından çocuğun ateşi yükselmeye devam ediyorsa ve sıcaklığı 39 derecelere geldiyse mutlaka öncelikle uzman hekiminizi arayıp durumu bildirmenizde fayda bulunmaktadır. Bu sırada ısıyı hızla düşürmek için başka bir yöntem olan ‘’ılık su’’ ile duş aldırma yöntemini deneyebiliriz. Burada yapılan en büyük yanlışlardan biride çocuğu ateşi olduğu için soğuk su ile yıkamak ve ya titrediği ve üşüdüğü için sıcak su ile yıkama. Her ikisi de ateşin ilerlemesine ve çoğalmasına destekleyecek uygulamalardır bunlardan muhakkak kaçınılması gerekmektedir ebeveynlerin.

Duşun Ateş Düşürmesinde ki Önemi
Duş yaptırırken suyun ne çok sıcak ne de çok soğuk olması gerekmektedir. Suyun ılık olması ateş için en ideal seviyedir. Ilık su uygulamasını bir küvet yardımıyla yapabiliriz. İçine ılık su doldurduğumuz küvetin içinde çocuğu minimum 10-15 dakika oturtmalıyız. Burada önemli konulardan bir tanesi de çocuğun kafasından aşağı su dökmemek gerekmektedir. Sünger veya bir bez yardımıyla bunu ıslatıp ateşlenen çocuğun vücudunda süngeri dolaştırmalıyız.. Üşemeye başladığında onu küvetten çıkarıp havlu veya ince bir çarşafla sarabiliriz.

Ilık suyu sadece eklemler bölgesinde kullanmakta bir sonuç vermeyebilir. Evde bulunan büyük bir havluyu ılık su ile ıslatıp çocuğu bu havlu ile sardığımız zaman daha fazla fayda vereceğini göreceksiniz.

Ilık su yönteminden sonra çocuğumuzun ateşi düşmüyorsa uzman bir hekim aracılığı ile ilaç tedavine geçilmelidir.

Yorumlar

Popüler Yayınlar