ANNE SÜTÜNÜN ÖNEMİ

Anne sütü, prolaktin hormonuyla areoların altında bulunan süt kanallarından salgılanır. Doğumdan sonra ilk 3 gün gelen koyu sarı ve yağlı olan süt kolostrum dediğimiz ağız sütüdür.
ANNE SÜTÜNÜN ÖNEMİ
Kolostrum önemli bir antibiyotiktir. Bebek için besin olmasının yanı sıra içeriği bakımından tam anlamıyla bir koruyucudur. Bu özelliğinden dolayı bebeğin ilk aşısı olarak nitelendirilir. İlk 6 ay sadece anne sütü alan bir bebeğin herhangi bir ek gıda alması gerekmez. Bebek için en ideal besindir. Anne sütü bebeği fizyolojik ve psikolojik açıdan desteklediği için bebeğin ve annenin sağlık sorunu olmadığı sürece 24 aya kadar emzirmesi önerilir.

Anne Sütü Nasıl Artar

Anne sütü her bebeğin ihtiyacına göre günlük olarak vücut tarafından üretilir. Anne sütünün yeterince artması için anne bol - bol dinlenmeli, stresten uzak durmalı, günde 2.5-3 litre su içmelidir. Emzirme aralıkları uzatılmamalı bebek her ağladığında ve emmek istediğinde emzirilmelidir. Sık emzirme anne sütünü artıracağı gibi göğüslerin şişmesini ve mastit oluşumunu önler.

Bebekler bir süre sonra emmese bile annenin göğsünde kalmak ister emmeyi bir oyun olarak görür. Annenin kendine olan güveninin artması süt salgılanmasında oldukça önemlidir. Doğru emzirme pozisyonları memenin boşalmasını destelediği için anne sütünün artmasına yardımcı olur. Başarılı emzirme ile birlikte anne sütünün arttığı kanıtlanmıştır.

Anne Sütünün Faydaları

Anne sütü bebek ile anne arasında kuvvetli bir bağın oluşmasını sağlar. Bebeği emzirmek annenin kendisine olan özgüvenini artırır. İçerik bakımından immün sistemi geliştirir ve kolay hazmedilir. Anne sütü alan bebeklerde IQ seviyesi almayan bebeklere göre daha yüksektir. Bebeklerin sindirim sistemi gelişmemiş olduğundan mikrobik enfeksiyonlara karşı açıktır, anne sütü bebeği sindirim sistemi enfeksiyonlarından da korur.

Diğer yazımıza da göz atabilirsiniz ANNE SÜTÜNÜN BEBEĞE FAYDALARI NELERDİR?

Emziren annelerde meme kanseri, over kanseri riski azalır. Anne doğum öncesi kilosuna düzenli emzirerek çok kısa bir sürede ulaşabilir. Anne emzirdiği sürece psikolojik açıdan kendini rahatlamış hisseder. Oksitosin hormonu sayesinde emzirirken kasılmalar olacağı için doğumdan sonra annenin iyileşme süresi hızlanır. Anne sütü bir hazırlama süresi, işlem gerektirmediğinden anne için oldukça kolaydır. Protein yağ ve mineraller açısından oldukça zengindir. Ayrıca bir ücret gerekmediği için ekonomiktir.

Yorumlar

Popüler Yayınlar