5G İLE 4,5G ARASINDAKİ FARK NEDİR?

Kullanıcılar arasında yüzeysel olarak “hız farkı” olarak bilinse de 5G ile 4,5G arasındaki fark, derine indikçe ortaya çıkar. Ancak derine inmeden önce bu iki teknolojik terimin ne olduğunu anlamak gerekir.
5G İLE 4,5G ARASINDAKİ FARK NEDİR?
Ülkemizde sunulan yüksek hızlı haberleşme teknolojilerinde sıra dışı bir durum söz konusudur. Teknolojik ilerleme dünya üzerinde genel olarak 3G, 4G, 5G diye giderken, 4,5G denen bir şey ortaya çıkmıştır. İşin aslı, Qualcomm isimli bir teknoloji şirketinin geliştirdiği ve ismini LTE (4G) koyduğu bir teknolojiye, Huawei ile birlikte birkaç firmanın yapılandırmada gerçekleştirdiği ufak tefek değişiklerle verdiği LTE Advanced (+ MIMI Teknolojisi) ismidir, yani bildiğimiz adıyla 4.5G.

4.5G, 4G teknolojisinin tabanı üzerine kurulmuş, 300 Mbps hıza sahip yani teorik olarak saniyede 37.5 Mb veri indirmenizi sağlayan yüksek hızlı bir internet teknolojisidir. Bu teknoloji sayesinde, 4gb büyüklüğündeki bir veri, 1 dakika civarında bir sürede indirebilecek, HD bir film takılmadan, kesintisiz bir şekilde seyredebilecek imkana sahip olacaksınız. Gelelim 5G’ye.

5G, 5. Nesil Kablosuz İletişim Teknolojisi İle İnanılmaz Hız

Öncelikle bilmeniz gerekir ki bu kadar fazla duyduğumuz, heyecan ve merakla beklediğimiz 5G teknolojisi, tüm dünya ülkelerinde altyapısı tamamlanmış ve stabil bir şekilde çalışan bir teknoloji değildir. Ancak bu altyapı hazır olduğunda ve 5G’yi kullandığımızda sınırların ötesinde bir hız ile karşılaşacağız.

5G bize 1000Mbps gibi sınırları zorlayan bir internet hızına kavuşturacak ki bu, 5G ile 4,5G arasında ki fark olarak ön plana çıkıyor. Tabi bu hız sadece veri indirmeye yaramakla kalmıyor, daha akıcı bir videolu görüşme, mobil cihazlarımızdaki verileri bulut servislere yada sosyal medyalara daha hızlı yükleme gibi imkanlar da sunacak. 4.5G teknolojisinin kusuru olan akıllı cihazlardaki hızlı pil tüketimi ve buna bağlı olarak pil ömrünün kısa olması gibi sorunlar 5G ile ortadan kalkacak.

Oyunculara da bir iyi haber vermek gerekir, 5G’nin ping süresi 1ms’den fazla olmayacak. Üzücü haber ise bahsi geçen 1000Mbps hızına uygun koşullarda deneme yapılarak ulaşıldığı. Yani bulunduğumuz yer, çevremizdeki binalar ve yoğun miktarda kullanım bile bu hıza ulaşmamıza engel olabilir.

Yine de 4G’de tecrübe ettiğimiz, dakikalar içinde bir HD film indirme olanağına kıyasla, saniyelerle sınırlı kalacak bir 4K ultra ya daBluRay film indirme imkanı sunacak olması beklentilerimizi fazlasıyla karşılayacak. İşin birde ticari yönünü ele alırsak, özellikle büyük ölçekli kurumsal firmaların ağ sistemlerinde olağanüstü bir hız artışının faydaları söz konusu.

Yorumlar

Popüler Yayınlar