ÇEÇE SİNEĞİ NEDİR? ÇEÇE SİNEKLERİ VE SEBEP OLDUKLARI UYKU HASTALIĞI

Çeçe sineği kara sineğigiller familyasına ait bir sinek türüdür. Genellikle Afrika’nın tropikal bölgelerinde yaşarlar. Birçok sinek türünde olduğu gibi 2 tane kanadı vardır.
ÇEÇE SİNEĞİ NEDİR? ÇEÇE SİNEKLERİ VE SEBEP OLDUKLARI UYKU HASTALIĞI
Koyu renkli bir sinek türüdür. Diğer sineklere göre iri bir yapıya sahiptir. Delici ve aynı zamanda emici bir ağız tipine sahiptir. Bu çok az sinekte görülen bir ağız tipidir. Duyu organları diğer sineklerin aksine tüylüdür. Kan emerek beslendiği için birçok hastalık taşır. 60 ile 80 gün aralığında yaşamını sürdürür.

Bu sinek türü daha çok insandan, at ve sığır gibi hem evcil hem de yabani hayvanların kanını emerek beslenir. Bu sinek türü, emilen kanın daha çok pıhtılaşması için bir salgı salgılar. Dişi sinekler vücutlarında oluşan larva dediğimiz yeni doğmaya hazırlanan sinekleri tek tek doğurur. Çeçe sineği doğan yavruların vakit kaybetmeden hemen toprak altına gömer ve gömülen larvalar birkaç saat içerisinde pupa’ya dönüşür.

Bu sinekler ömürlerinde ortalama olarak toplam 12 döl verirler. Hemen hemen çoğu 1 santimetreden daha büyüktür. Çeçe sineklerinin diğer sineklere nazaran daha değişik üreme şekilleri vardır. Diğer sineklerden bu konuda tamamen ayrışırlar.

Uyku hastalıkları nasıl oluşur?

Uyku hastalıklarını genel olarak bilimsel olarak tanımlarsak insanın kanında bulunan Trypanozoma Gambiense ve Trypanozoma Rhodesiense parazitlenmesiyle oluşan bir takım uyku hastalığıdır. Hastalığın aktarılması çeçe sineği sayesinde olur. Belirtilerine gelecek olursak insanda düzensiz bir şekilde ateş oluşturur. Aynı zamanda deride kırmızı döküntüler de meydana gelebilir.

Uyku hastalığından korunmak için çeşitli önlemler alabilirsiniz. Bulaşma ihtimali olan kişileri bir takım kontrollerle ortaya çıkarıp teşhis etmek ve onlara gereken tedaviyi uygulamak. Bu hastalığı taşıyan doğadaki hayvanları karantina altına almak ve gözlemlemektir.

Çeçe sineklerini kontrol altına almak, insanlar kemoterapi olarak adlandırdığımız koruyucu ilaçları vücudumuza almak uyku hastalıklarının bulaşmasına ve kişilerin korunmasına yardımcı olur. Uyku hastalığının belirtilerine verdiğimiz örneklere ek olarak titreme, baş ağrısı ve aynı zamanda havale geçirme gibi sinir sistemi belirtileri sonradan olmak şartıyla görülebilir. Bu hastalık koma ve daha sonra ölüme kadar götürebilir.

Yorumlar

Popüler Yayınlar