YEME BOZUKLUĞU ALTINDA YATAN NEDENLER

Bu kaygı ve korkuyla bazen bilinçsizce çocuğu fazla yemeye zorlamaktadır ebeveynler. Yemediği takdirde kendi kendine üzüntü ve kaygı hissi gittikçe artar genelde. Bebekler ve çocuklar anne sütünden sonra yemek yeme dönemi ve evresi alışkanlıkları sürekli değişmektedir.
YEME BOZUKLUĞU ALTINDA YATAN NEDENLER
Örneğin 0-6 ay arası anne sütünü her canı istediğinde içen obur bebeğimiz 6.aydan 1 yaşına kadar farklı gıdalarla tanışmış olduğundan anne sütünü artık belirli aralıklarla almaktadır. Genellikle 1 yaş ve 3 yaş dönemine kadar anneler çocuklarının iştahsızlığından yakınmaktadır. Genel gelişimi normal seyreden birçok çocuğun iştahsız olması hastalık hali dışında sık rastlanan bir durum olmakla birlikte genelde sevdiği yiyecekleri yeme istediği vardır çocuklarda.

Bu yüzden anne ve babalara özellikle tavsiyemiz 3 yaşa kadar bebek ve çocuklarda tatlı ve tuzlu gıdalarla tanışmaması ve yememesini önermekteyiz. Hadi çorbanı iç bak sana çikolata gibi hediyeler aslında çocuğa yapılan en büyük kötülüktür. Bu şekilde tatlıyı bilen bir çocuk diğer gıdalarda aynı tadı bulamadığı için yemek yemeyi zamanla reddedecek ve ilerde yeme bozuklukları ortaya çıkacaktır.

Hangi Yaşlarda Ortaya Çıkar

Yeme bozuklukları hemen hemen her yaşta ortaya çıkabiliyor maalesef. İştahsızlık eğer başa çıkamadığınız bir hal aldıysa çocuğun gelişimi yaşıtlarına oranla gerideyse mutlaka bir çocuk doktoruna görünmekte gerekirse pedagog ve uzman diyetiysen eşliğinde çocuğa yemek yemesi yeniden öğretilmektedir. Yani ilaçsızda yeme bozuklukları tedavi edilebilmektedir. Yeme bozukluklarında ortaya çıkan durum iyice araştırılmalıdır. Altında yatan nedenler bulunup mutlaka ebeveynlerin bu duruma göre hareket etmesi beklenmektedir.

3 yaşında çocuğunu pedagoga götüren bir kişiye doktor çocuğun psikolojisi yoktur yanlış anne baba tutumu vardır” demişti bu gerçekten doğru bir söz. Yanlış tutum çocuklarda hem psikolojik hem de karakterize birçok rahatsızlığın temel nedeni olabilmektedir.

Sevgimizi verdiğimiz çocuklarımıza lütfen bilinçli bireyler olarak yaklaşalım ve onlara bencil olmadan davranalım. Unutmayın hepiniz bir gün çocuk oldunuz fakat çocuklarınız henüz anne ve baba olmadılar. Siz onları anlayabilirsiniz fakat bir çocuğun sizi anlamasını beklemeyin.

Yorumlar

Popüler Yayınlar