SİVİLCELER SİZİ OLUMSUZ ETKİLEMESİN

Sivilce ergenlik döneminde baş gösteren en büyük sağlık sorunlardan birisidir. Ergenlik döneminde başlayarak hayat boyu devam edebilmektedir. Derinin alt tabakasında bulunan yağ bezelerinin irinle dolması sonucu oluşan deri kabarcığıdır. Deri altında bulunan yağ bezelerinin içinde deriyi dış etkenlerden koruyan sebum denilen bir madde vardır. Yağ tabakasının mikroorganizma ve ölü derinin birikmesiyle derinin hava almasını engelleyerek kabarcık haline dönüşür ve sivilce oluşur.
SİVİLCELER SİZİ OLUMSUZ ETKİLEMESİN

Sivilce Oluşumun Sebepleri Nelerdir?

Sivilce oluşumunun en büyük sebebi strestir. Bununla beraber genetik faktörler, kozmetik ürünleri, hormonlar, temizleme yöntemleri, sigara, alkol, güneş ışınları, yiyecek ve içeceklerde sivilce oluşumunu tetikler. Sivilcelerin sıkılması patlatılması durumunda yara oluşmakta, kalıcı izler ve cilt problemlerine sebep olmaktadır. Sivilcenin patlatılarak kötü görünümün geçeceğini düşündüğümüz zaman içindeki iltihabın bir kısmını deri altında bırakmaktayız ve sivilcenin dağılmasına sebep olmaktayız.

Geçer düşüncesiyle hareket ettiğimiz sivilceler geçmeyebilip ileri derecede rahatsızlığa dönüşebilmektedir. Bununla ilgili en doğru yol ilgili bir tıbbi uzman başvurup tedavi görmektir. Doktor tedavilerine başlanıldığında 6-8 hafta arası süreci takip etmek gerekmektedir. Her cilt tiplerinin farklı olduğu da göz önüne alınarak tedavi yapılmalıdır. Sivilce temizliğinde günlük yüzü arındırmak, gece yüzdeki fazla makyaj kalıntılarını temizleyerek gözenekleri açmak ve bu işlemi düzenli şekilde yaparak yüzü nemlendirmek önemlidir.

Sivilce oluşumunun diğer önemli faktörü kozmetik ürünleridir. Dış görünüşün toplum üzerinde olan etkilerinden dolayı kullandığımız makyaj ürünleri cildimizin hava almasını önlemekte ve sivilce oluşumuna katkı sağlayarak sağlık problemleri oluşturmaktadır. Doğru kozmetik ürünleri kullanılması önemlidir. Doktor kontrolü dışında kullandığımız yüz temizleme jelleri, nemlendirici ve tonik adı altında geçen kozmetik ve dermokozmetik ürünleri çoğu zaman cilt tipine uymamakta ve sivilceleri arttırmaktadır.

Sivilce Oluşumu Nasıl Engellenir?

Evde yapılan bitkisel tedavi yöntemleri ile sivilcelerle baş edilebilmektedir. Limon suyu, yoğurt maskesi gibi maskeler yapılabilir. Sık sık duş almak terlediğimizde yağ birikintisinden kurtularak sivilce oluşumunu azaltır. Bol su içmek iltihabın kolay atılmasına sebep olup ıspanak, patates, havuç, elma, biber, patlıcan, kereviz, lahana, domates gibi A vitamini içeren meyve ve sebzeler tüketilmelidir.

Yorumlar

Popüler Yayınlar