MİYOFASİYAL AĞRI SENDROMU ( MAS HASTALIĞI – BÖLGESEL KAS ROMATİZMASI)

Miyofasiyal  ağrısı ( MAS hastalığı – kas romatizması) bölgesel kas romatizması hastalık türüdür. Fizik tedavi için polikliniğe başvuru sebeplerinin en üst sıralarında gelir. Boyunda ve sırtta oluşan ağrıların en büyük sebeplerindendir. Boyun arka kısmında, kürek kemiği çevresinde yaygın olarak ele gelen hassas noktalar mevcutken bununla beraber, gergin bantlarda mevcuttur. Bu hassas noktalara verilen isim halk arasında kulunçtur. Bu bölgede ağrıların sebebi kıtır – kıtır gelen seslerdir.
MİYOFASİYAL AĞRI SENDROMU ( MAS HASTALIĞI – BÖLGESEL KAS ROMATİZMASI)
MAS hastalığının ortaya çıkmasında başlıca etmenler.  aşırı ve ani şekilde olan yüklenmeler, kas – iskelet sisteminde meydana gelen farklı yaralar, sık tekrar eden mikro tranvalar, genetik etmenler, uzun süreli bozuk oturuş pozisyonları, sürekli tekrar eden yorgunluk ve tüm bunların yanında stres gibi faktörler MAS hastalığının oluşmasında ki en büyük etmenler arasında yer alır.

MAS hastalığında ortaya çıkan ağrılar, zorlamalar, soğuk, stres, anormal postür ve yanlış duruş gibi nedenlerden ötürü aniden ortaya çıkabileceği gibi, sürekli tekrar eden kas yorgunlukları gibi etkene bağlı olarak ta yavaş yavaş ortaya çıkabilir.

MAS Hastalığı İçin Klinik Tablo

MAS hastalığı yani bölgesel romatizma hastalığında, boyun ağrısı başta olmak üzere, belirli bölgelerde ki kaslarda sıkışma, acıma ve boyunu hareket ettirememe gibi şikâyetlerin yanında tüm vücutta sürekli ve genel bir yorgunluk gözlemlenir.  Bu bölgelerde meydana gelen ağrıların şiddetleri kişiden kişiye değişkenlik gösterebilir.  MAS hastalığını bazıları hissetmeyecek kadar az ağrı duyarken bazı hastalar günlük yaşamını etkilediği için şikâyet eder. Ağrılar bazı kişilerde kronik olarak devam ederken bazı hastalarda ara – ara meydana gelir.  Ağrı oluşan noktalara uygulanan masaj ya da baskılar kulağa, boynun arka kısmına ve kollara yayılır. Burada boyun fıtığının tersine, ağrının yayıldığı belli bölgeler yoktur.

Çoğunlukla kulunç diye bilinen MAS hastalığı ile beraber boyun fıtığı yoksa eğer, fizik tedavi uzmanları tarafından uygulanan muayenelerde, duyusal bozukluk ve kaslarda güç kaybı gibi anormallikler tespit edilmez. Hastalıklarda, en çok görülen ve şikayetçi olunan durumlar ise; uykusuzluk, kronik yorgunluk, halsizlik, depresyon ve boyun ağrıları görülme olasılığı yüksektir. Doktor teşhiste,  ağrılı ve gerginleşen noktaları belirleyerek tedavi tipine karar verir.

Yorumlar

Popüler Yayınlar