MİDE AĞRISI YAŞAM KALİTENİZİ DÜŞÜRMESİN

Son zamanlarda sık yaşanılan problemlerden biri mide rahatsızlıklarıdır. Hayatımıza olumsuz etkileriyle yerleşen mide rahatsızlıklarının sebebi kişiden kişiye değişmektedir. Sağlıklı beslenme, midenin ön koruyucu hekimliği olarak karşımıza çıkar. Mide ağrılarının sebepleri farklı şekilleriyle insanların karşısına çıkabilmektedir. Bunlardan biri yemeğin yenilme hızıyla paralellik göstermektedir.
MİDE AĞRISI YAŞAM KALİTENİZİ DÜŞÜRMESİN
Hızlı yenildiği takdirde, mide kasları olumsuz etkilenmekte midede kramp oluşmasına sebep olmaktadır. Bir diğer sebep ise besinlerde gözle göremediğimiz bakterilerdir. Bu bakteriler bol suyla iyi bir şekilde yıkatılıp giderilmedikçe midede ağrıya sebep olmaktadır. Nasıl yediğimizin yanında, neyi yediğimizin de büyük faktörleri bulunmaktadır.

Aşırı yağlı ya da asitli yiyecekler midede çeşitli yaralar meydana getirir. Bu yüzden besinlerde seçici olmak önemlidir. Besinlerin tüketim miktarı da dikkat edilmesi gereken önemli konulardandır. Fazla tüketilen besinler fazla kiloya sebep olmakta, fazla kilo ise mide  ağrısına sebebiyet vermektedir. Sebeplerden bir diğeri ise  günlük hayatta yaşadığımız çeşitli durumlar sonucunda  meydana gelen stres'tir. Stres yaşadığımız süreçte ya da sonrasında  midede ağrı oluşması kaçınılmaz ihtimaldir.

Mide Ağrısına Yapılması Gerekenler

Çeşitli sebeplerle oluşan mide ağrılarının, sebebine paralel olarak çözümleri de bulunmaktadır.

Sağlıklı ve dengeli beslenmek en temel çözümlerden birisidir. Besinlerin temizliğine bol suyla yıkanmasına özen gösterilmelidir. Besinler yenilirken hızlı şekilde tüketilmemelidir. Besinlerde seçici davranılarak,  mideye ağrı oluşturacak aşırı yağlı ve gazlı besinlerden uzak durulması gerekmektedir. Keten tohumu, patates, armut gibi içeriğinde bol lif bulunan besinler, mide ağrısı için çözüm sunan besinler olarak bilinmektedir. Bu besinlerden bir başkası, çok iyi bir probiyotik olan yoğurttur. Yoğurt içerisinde mideye fayda getiren faydalı bakteriler bulunmaktadır. Mideye faydası olan bir diğer besin ise çiğ olarak tüketilen zeytinyağıdır. Her besinden sonra rahatlıkla tüketebileceğimiz bir diğer besin ise muz'dur. Lahana ve lahana suyu da faydalı olan besinlerdendir.

Besinleri tek seferde bol miktarda tüketmek yerine sık aralıklarla az yenilmesi tercih edilmelidir. Mide asidinin dengelenmesini sağlayıp, ağrının da azaltmaya yönelik doğal bir içecek olarak maden suyu karşımıza çıkmaktadır. Bol su tüketimi ise günlük hayatta rutinlerin arasında olması gereken bir harekettir. Günlük hayatta karşılaşılan sorunlara karşı verilen tepkilerin stres oluşturacak düzeyde olmamasına dikkat edilmelidir. Tepkiler, olması gereken düzeyde ayarlanmalıdır. Böylece olası bir mide ağrısı ihtimali de en asgari düzeye indirilebilir.

Yorumlar

Popüler Yayınlar