KORKULAN HASTALIK LÖSEMİ

Bilinmeyen her zaman korkutmuştur insanları. Başına böyle bir hastalık gelmeyen kişiler yeterli derecede bilgi sahibi değildirler sadece kulaktan dolma birkaç bilgiye sahiptirler. Bu yüzden çok korkulan bir hastalıktır. Ünlü sanatçılar rahmetli Tarık Akan ve Halit Akcatepe’nin “canım kardeşim” adlı filmine dahi konu olmuştur. Filmde bu konuçözümü olmayan nihai sonucun hastanın kaybı olduğu şeklinde işlenmiştir.
KORKULAN HASTALIK LÖSEMİ
Belki de bu filminde etkisiyle bu kadar korkulmaktadır.Lösemili hastaların simgesi haline gelen maskeleri takan birisini görünce ondan uzaklaşarak kendilerini koruma isteği duyarlar. Ama gerçek şudur ki lösemi hastaları maskeyi hastalık başkalarına bulaşmasın diye değil başkalarından hastalık kapmayalım diye takar. Çünkü Lösemi bulaşıcı bir hastalık değildir.

Peki nedir bu lösemi?

Lösemi; halk arasında kan kanseri diye tabir edilen bir hastalıktır. Tıbbi olarak, kanın oluştuğu ilik içerisinde bulunan kan hücrelerinin işlev bozukluğunun sonucunda ortaya çıkan bir hastalıktır. Bozulan hücreye göre değişik isimler alır.

Çeşitli belirtileri vardır. Diz kapaklarının üzerinde çarpma imkânı olmayan yerlerde meydana gelen morarmalar, uzun sure geçmeyen morarmalar, sebepsiz burun kanamaları, durmayan kanamalar, sürekli halsizlik hali gibi belirtiler görüldüğünde doktora başvurulmalıdır.

Türüne göre uygulanan değişik prosedürler vasıtasıylagünümüz teknolojisi ile çözümü olan, tedavi edilebilen bir hastalıktır. Bu konuda hemotoloji bölümü  son derece uzmanlaşmış başarılı hastaneler ve doktorlar mevcuttur.Tedavi süreci uzundur ve sabır gerektirir. Doktorların tavsiyelerini harfiyen yerine getirerek, hastanın moralini yüksek tutmak ve hijyen kurallarına uyularak iyi bir bakım sağlamak tedavinin başarı oranını artırmaktadır.

Lösemiyi Etkileyen Faktörler Nelerdir?

Sanıldığının aksine Lösemi genetik olarak geçme olasılığı çok düşük bir hastalıktır. Lösemi hastalarının arasında bu oran %5 dahi değildir. Çevresel faktörler, beslenme alışkanlıkları Lösemiyi  daha çok tetiklemektedir. Çevresel faktörler olarak, kullanılan elektronik cihazlar, yaşanılan alanda ki radyasyon yoğunluğu sayılabilir.

Beslenme alışkanlıkları içerisinde en büyük etki aşırı şekilde fastfood tüketimi, kızartılmış yiyecekler, gıdaların hijyeni tam olarak sağlanmadan tüketilmesi sayılabilir.

Kimler Lösemi Tehdidi Altındadır?

Potansiyel olarak her yaştan insan lösemi tehdidi altındadır. Küçük yaşlarda vücut yeterince direnç kazanmadığı için yakalanma riski daha fazladır. Ailede olmaması bu hastalığa yakalanılmayacağı anlamı taşımaz. Tedavisi son derece başarılı olarak yapılabilmektedir. Küçük yaşlarda başarı oranı %90’larda iken ilerleyen yaşlara gelindiğinde bu oran %30 lara düşmektedir.

Yorumlar

Popüler Yayınlar