KONDROMALAZİ PATELLA – DİZDE KIKIRDAK ZEDELENMESİ

Kondromalazi Patella – dizde kıkırdak zedelenmesi ve darbelere maruz kalması, fizik tedavi işlemlerinde genellikle kadınlarda lüks etmekte olup, aynı zamanda erkeklerde de görülebilen özellikli bir hastalık çeşididir. Yaş ortalaması büyük olan bireylerde diz kireçlenmesi, iç bölümdeki diz kemiğinin kıkırdak dokusunun fazlaca etkilenmesi itibari ile meydana gelebilmektedir.
KONDROMALAZİ PATELLA – DİZDE KIKIRDAK ZEDELENMESİ

Neden Ortaya Çıkar

Dokunun eklemler arasında kemik birleşimlerini hassas bir şekilde bağlanmasına yardımcı olan kıkırdak hareket kabiliyetinin rahatça yapılmasını sağlayan noktadır. Bu yüzden duyarlı yapının uzuvlarda bulunan tüm hücrelerinin hasar alması ile yaşamsal faaliyetleri sınırlandırmaktadır. İnsan vücudunun tüm ağırlığını kaldırma işlemi gören diz eklem bağları kıkırdak zedelenmesi ile yineleyen fazla basınç olasılıklarıyla ortaya çıkabilir ve daha az hareket edilmesini, eklemlerin olumsuz yönde çalışmasını sağlar.

Diz alanında kıkırdak zedelenmesi ya da incelmesi çoğunlukla otuzlu yaşlarda ortaya çıkmakta olup, erkeklere nazaran bayanlarda daha belirgin olmaktadır. Kıkırdağın hasar görmesine, incelmesine neden olan uygulamalar ise, dar kalıplı ayakkabı tercihleri, yoğun olarak araç kullanmak, menisküs yaralanmaları, daha önce geçirilmiş zedelenmeler, eklem alanında oluşan kasların hasar alması, genetik travmalar, obezite durumları açılım olarak gösterilmektedir.

Kimi hastaların yanlış hareketler ile dizlerini zorlaması ve üzerine basamama gibi sebeplerle bir müddet sonra diz kapağının yana doğru eğilmesi ile kıkırdak dokunun zedelenmesine ya da şekil bozukluğu yaşanabilmektedir. Kondromalazi Patella – Dizde Kıkırdak Zedelenmesi, İncelmesi Muayene Dizde kıkırdak zedelenmesi yada incelmesi durumlarında doktorlarla bağlantı kuran hastalar, genellikle diz kısımlarındaki sızıların geçmeyen şiddetinden dolayı gitmektedir. Bunun yanında ön diz şikayetleri ve muayene istekleri en çok görülendir. Buna takiben ağrı – sızı gibi şikayetler yapılan yorucu etkinliklerin devamında gündeme gelmektedir. Bunun için dizde oluşan şişlikler ve dinlenme halinden sonra bacaklarda sıkılık – gerilme tepkileri ile eklemler de tutulmalar da görülmektedir.

Buna takiben fizik tedavi doktorlarının işlemlerinin yönetiminde röntgen – MR ( EMAR ) sonuçları doğrultusunda teşhis edilebilir. Bunun için alanında uzman bir hekimden destek alınması yararınıza olacaktır. Bu sayede sağlıklı bir sonuca ulaşım sağlayabilirsiniz.

Yorumlar

Popüler Yayınlar