FİBROMİYALJİ (KAS ROMATİZMASI) HASTALIĞININ NEDENLERİ

Fibromiyalji, genelde kas ya da yumuşak dökü romatizması olarak ta adlandırılan, yaygın bir şekilde ağrı ile görülen bir hastalıktır. Fizik tedavide çok sık karşımıza çıkan bir hastalıktır. Özellikle bayanlarda erkeklere oranla daha fazla görülür. En çok 34 ve 50 yaşar arasında sıkça görülür. Şu ana kadar belirlenmiş bir nedeni bulunmamakla beraber, kasların metabolizmasında, kasların enerji metabolizmasında, kas içinde, indlamasyon, kaslarda bir bozukluk ve uyku bozukluğuna neden olur.
FİBROMİYALJİ (KAS ROMATİZMASI) HASTALIĞININ NEDENLERİ
Fibromiyalji hastalığı stres ve depresyon gibi hastalıklarda ortaya çıkar.

Fibromiyalji (Kas Romatizması) Hastalığında Klinik Tablo

Fibromiyalji (kas romatizması) hastalıklarında ön plana çıkan şikâyet ve sorun en az altı ay boyunca kronik olarak yaygın olan vücut ağrılarıdır. Ağrı ilk etapta boyun ve omuzda başlar, akabinde tüm vücuda yayılır.  Fizik tedavi için gelen hastalar ağrı yeri olarak tüm vücudu gösterirler, belirli bir yer gösteremezler.

Fibromiyalji hastalığında, ağrının şiddeti değişebilir ve hastanın yaşam kalitesini düşürür. Hastaların bir çoğunun şikayeti, uyku problemidir. Ya hiç uyuyamama ya da uyku uyumasına rağmen dinlenememe gibi şikayetlerini ortaya koyarlar. Gün içinde halsizlik ve pisikolojik duygusal bozukluklar ortaya çıkar.

Tüm bu  gibi sorunların yanında bir işe  adapte olamama, kronik baş ağrıları, başta dönme, çenede bozukluk, kalp çarpıntısı, göğüs ağrıları, nefes darlığı, mide ve bağırsakta yaşanan problemler, kollarda ve parmaklarda, uyuşmalar ve karıncalanmalar ve yine bayanlarda adet dönemlerinde aşırı ağrılar gibi şikayetler meydana gelir.

Tüm bu rahatsızlıklar tedavi edilmediği sürece hastaların günlük yaşamları ciddi oranda hasar görür. Hastalığa bağlı olarak bazı kimselerde psikolojik bozulmalar meydana gelecektir. Hastalarda meydana gelen rahatsızlığı fizik tedavi uzmanları tüm yönleri ile ele alarak uygun tedavi yöntemlerine başvurulmalıdır. 

Fibromiyalji ( Kas Romatizması) Hastalığında Tanı

Fibromiyalji yani kas romatizması hastalıklarında tanıdan önce şikâyetlerin, fizik tedavi uzmanları tarafından ayrıntılı bir şekilde muayene edilmesi gerekir. Muayene sonrasında, bu ve buna benzeyen şikâyetler için yapılabilecek fizik tedavi polikliniğinde D vitamini, tiroitlerin az çalışması, iltihaplı romatizma ve kansızlık gibi durumların uzman tarafından bilinmesi gerekir. Hastaları muayene sırasında, vücuttaki ağrıların hangi bölgede yoğunlaştığının tespiti iyi yapılmalıdır. Tüm bunlarla beraber hastaların şikâyetleri ve fizik uzmanlarının, genel bulguları bir araya getirilerek, hastalıklara puanlama sistemleri ile tanı koyulur.

Yorumlar

Popüler Yayınlar