DİZ KİREÇLENMESİNDE TEDAVİ GELİŞİMİ

Hastaların diz kireçlenmesi sıkıntıları ile gittikleri polikliniklerde fizik tedavi profesörlerinin uyguladıkları yöntemlerle uyluk – bacak dokusunda duyarlılık, dizde oluşan girinti – çıkışlar (şekil bozukluğu), diz çevresini saran kemiklerin yer değiştirmesi muayene esnasında hemen tanımlanabilir. Bu tür gelişen rahatsızlıklarda fizik tedavi işlemleri uzmanın göreceli yetkinliği ile kalıtsallığı ortadan kaldırılmaktadır.
DİZ KİREÇLENMESİNDE TEDAVİ GELİŞİMİ
Uzmanların daha net bilgileri alabilmesi ve ilerleme yönünü doğrulayabilmesi ya da en etkili iyileştirme metotlarını devreye sokabilmesi için karar aşamasında röntgen – MR ( EMAR ) gibi talepleri bulunabilmektedir.

Ağrı Kesici Kullanımı

Diz çevresinde gelişme gösteren kireçlenmelerin akut – alevli devresinde dinlenme, soğuk işlem ya da ödem önleyici – giderici etkili ağrı kesici ilaç takviyesi verilmektedir. Kronik – müzmin devresinde lokal ısı teması önerilmekle birlikte parasetamol özlü ağrı kesiciler, glukozamin – kondroitin, tip 2 kollajen hyaluronik asit özlü takviyeler ve bir takım egzersiz hareketlerinden yararlanılmaktadır. Bu kapsamda kullanılan uzun zamanlı ilaç tedavileri karaciğer, mide, böbrek gibi uzuvlara hasar verebileceği göz önünde bulundurulmalı ve kullanım dozunu – süresini aşılmamalıdır. Bundan dolayı en etkili ilacın doğru dönemlerde ve teşhisi netleşmiş bireylerin alımına fizik tedavi doktorlarının önerileri ile kullanımının ayrıştırılması tesirli olacaktır.

Fizik Tedavi Yöntemleri

Diz kireçlenme rahatsızlığında fizik tedavi yönetimi dize uygulanan baskının gelişimine veya kısmı olarak tam noktasına göre çeşitli metotlar kullanılabilir. Bu gibi durumlarda asıl hedeflenen ağrı –sızının yok edilmesi, uzuv dokusunun iyileşmesi ve daha çok kas hücrelerinin kuvvetlenmesi olmaktadır. Bunun akabinde rahatsızlığın daha fazla gelişmemesi ve erken tanı ile ilerlemeden önüne geçilmesi sağlanabilmektedir.

Eklem enjeksiyonları, tepkimeleri, proloterapi sayesinde ilaç kullanılmadan da PRP ya da kök hücre iyileşme yöntemleri fizik tedavi profesörlerinin tercih ettiği farklı çözümleridir. Bu tür çözümlerin geliştirilmesine ve kullanım için sunulmasına takiben kireçlenme sıkıntılarında protez ameliyat uygulamalarına yönelim düşürülmüş olmaktadır. Diz kireçlenmesi tedavi geçitlerinde oldukça önemlilik taşıyan adayın rahatsızlık derecesinin boyutu ve karar aşamasında uzman yardımları – tedavi yönetimi olmaktadır. Bu evrede çözümlenen tedavi ile tercih edilen ekipmanların nitelikliliği de iyileşme sürecini ve akıbetini belirleyen en önemli unsurdur.

Yorumlar

Popüler Yayınlar