ÇOCUK GELİŞİMİ HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKENLER

Çocuk gelişimi; doğumdan gelişime kadar temel anlamda en önemli bir süreçtir. Bu süreç zaman zarfında çocuğunuzla ilgili olumlu ya da olumsuz her türlü gelişmeleri takip edebilirsiniz. Çocuk yetiştirmenin zor olduğu gibi, gelişiminin de zor olduğu bir gerçektir. Mutlu ve huzurlu bir çocuk yetiştirmenin altın kuralı anne, baba ve dış bireylerdir.
ÇOCUK GELİŞİMİ HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKENLER
Öncelikle çoğu anne ve baba çocuğunun dışarı çıkmasını pek istemez. “Aman üstü kirlenir”, “Acaba çocuğuma birşey olur mu?” tedirginliği ile yaşarlar. Halbuki bu yanlıştır. Şimdi bunları tek tek ele alalım.

Oyun
Oyun; Çocuğun kendini daha iyi ifade etmesi, tüzel ve yaratıcı etkinliğini geliştirmeyi, eğitimi, öğrenimi ve anne ile baba arasında yaşanabilecek her türlü çatışmayı önleyici ve öteleyici bir ortam kazanmasını sağlar. Bunun için oyun oynama sürekli olarak yapılması çocuğun ihtiyaçlarına cevap olacaktır.

Sosyalleşme
Çocuğunuzu öncelikle sosyalleşmeye ve arkadaş edindirmeye yönlendiriniz. Emin olun ki çocuğunuzun gelişim sürecine en çok etki edecek olgu dışarı da arkadaş edinmesi, insanları tanıması ve onlara karşı hissedeceği değer yargıları olacaktır. Kendi ebeveynleri ile bırakın oyun oynasın, değişik şeyler öğrensin. Bu olgu çocuğunuzun sosyalleşme yolunda en önemli adımı olacaktır. Bunun için çocuğunu sosyalleşebileceği alanlara götürmeniz yararına olacaktır.

Davranış Bozuklukları
Özellikle çocukların gelişim ve ergenlik döneminde yaşadıkları en büyük sorundur. Anne ve babaların evde yaşadıkları çatışmalar çocuk ta tam bir duygu ve davranışsal olarak olumlu / olumsuz olarak çocuğa yansımaktadır. Bu tür aile içi olumsuz davranışlar çocuğun iç dünyasında belirgin bir değişime yol açar. İleri de oluşabilecek kaygılara da bu davranışlar yol verecektir. Bu maksatla; çocukların yanlarında özellikle pozitif davranmalı, kötü söz ve hakarete varabilecek davranışlardan uzak durulmalıdır.

Çocuklarla Vakit Geçirmek
İnsan ilişkileri içerisinde en önemli rol anne – baba ile çocuklar arasındaki ilişkidir. Özellikle, 0-3 yaş aralığından itibaren çocuklarla aile bireyleri arasında yakınlaşma kurulmalıdır. Onlarla oyun parkında, evde vb. alanlarda onlarla ilgilenildiğini hissettirmek çocuklara güven vermektir. En önemlisi onları anlayabilmek, iletişim kurabilmek ve değer verildiğini anlayabilmektir.

Yorumlar

Popüler Yayınlar