ÇAĞIN YAYGIN HASTALIĞI KOLESTEROL NEDİR?

Kolesterol kelimesi Fransız kökenli olup kanda bulunan ve tümünü hayvansal gıdalardan aldığımız sterol anlamına gelmektedir. Bir yağ türüdür demek mümkündür. Kolesterol ’un kanda birikmesi ile LDL denilen kötü kolesterol artar bu durumda ise yüksek kolesterole neden olur. LDL yani kötü kolesterol yükseldiğinde HDL yani kandaki iyi kolesterol düşecektir.
ÇAĞIN YAYGIN HASTALIĞI KOLESTEROL NEDİR?
LDL yükseldiğinde kanda biriken donmuş yağ damar duvarlarında birikim yaparak damar tıkanıklarına neden olur. Bu durum ise ciddi sağlık sorunlarının başlıca nedenidir.

Kötü Kolesterol ‘un Yükselmesi Hangi Hastalıkları Tetikler?

LDL yani kötü kolesterol yükseldiğinde kanda birikir ve damarda tıkanıklığa neden olabilir demiştik. Damar tıkanıklığı ise kalp ve damar rahatsızlığı başta olmak üzere nörolojik rahatsızlıklara, felç, beyin damarlarına pıhtı atma, şeker hastalığı ve tansiyon hastalığı gibi ölümcül ve ömür boyu tedavi gerektirecek hastalıkların yaşanmasına neden olabilir.

Kolesterol ‘ün Kontrol Altına Alınması ve Sağlıklı Bir Yaşam İçin Neler Yapılmalıdır?

Lipit dediğimiz hayvansal yağlar ve kolesterol hücrelerimiz için olmazsa olmaz diyebileceğimiz önem taşıyan maddelerdir. Özellikle hücre zarı için önemlidirler. Beyin ve sinir sistemi başta olmak üzere tüm vücudumuz ve gelişimimiz için hayvansal yağlar gereklidir. Bu gereklilik abartılmadan karşılanmalı ve kanda ki yağ oranın dengesi sağlanmalıdır. Önceliğimiz kolesterol hastalığına yakalanmadan dengeli ve hayvansal gıdaları tüketirken abartmadan tüketmektir. Fakat bir doktor takibiyle kötü kolesterolün kanda yüksek olduğunu öğrendiğimizde eğer doktor uygun görmüş ve ilaç tedavisine başlamışsa ilaçları asla ihmal etmemek gerekir. Daha sonrasında ise yemek alışkanlıklarınızı gözden geçirerek hayvansal ürünlerin yanında sebze tüketimini arttırmalı ve dengeli bir beslenme şeklini hayatınıza yerleşmelidir.

Bu bağlamda beslenme şekliniz düzene girecektir ve hemen sonrasında yapılması gereken düzenli yürüyüş ve egzersizler ile hayatınıza sporun dâhil olmasıdır. Kanda ki yağlarımız ve kolesterolümüz dengeli ve düzenli beslenme spor ve egzersizler ile sağlıklı yaşam tarzı benimsenerek dengede tutulabilirse hücrelerimiz ve bağışıklık sistemimiz güçlü ve kuvvetli olacaktır. Bağışıklık sisteminin güçlü olması vücudun hastalıklara karşı savaşı kazanmasına ve uzun yıllar sağlıklı bir hayat sürmenin de garantisidir.

Yorumlar

Popüler Yayınlar