BOYUN FITIĞININ SEBEPLERİ NELERDİR

Boyun fıtığı denildiğinde,  boyun bölgesinde bulunan omurlar arasındaki disklerde, dış kısmı kaplayan bağ dokusundan oluşmuş olan, liflerin zayıflaması durumudur. Lifleri zayıflayan boyunda da jel kıvamlı sıvı disklerin dışına taşar. Boyun fıtığı, zamanla boyunda ağrı, boyun sinirlerinde baskı ve kemikler arasında sıkışma gibi durumları ortaya koyuyorsa, bu ilerleyen zamanlarda baş ağrısı, kol ağrısı, omuz ağrısı gibi durumların yanında ellerde ve avuç içlerinde yanma ve ağrıya neden olur.
BOYUN FITIĞININ SEBEPLERİ NELERDİR
Boyun fıtığı genel olarak düşünüldüğünde sık görülen bir durum değildir. Boyun ağrısı yaşayan kimseler durumu boyun fıtığına bağlamamalı ilk etapta doktora başvurmalıdır.

Boyun Fıtığındaki Klinik Tablo

Boyun fıtığının belli seviyeleri vardır.  Bu seviyelerden en çok görünenleri ise; C5, C6 ve C6, C7 seviyeleridir. Boyunda bulunan disklerin, iç kısımlarında bulunan jelöz isimli, yapının tüm çevredeki dokulara da şişkinlik yapması ve bununla beraber baskı oluşturmasından dolayı boyundan başlayan ve kollara kadar uzanan, bıçak kesiği gibi bir ağrı oluşur. Bu tür ağrılar boyundan kaynaklanıyor olsa dahi, kolda daha şiddetli hissedilir. Bu ağrının yanında, kürek kemiğinin iç kısmına giren ve şiddetli bir şekilde ilerleyen bir ağrı da eklenebilir. Bu ağrılara sahip olan hasta boynunu belli bir tarafa çeviremezken, ağrı oluşan tarafa da eğilemez.

Boyun fıtığı oluşan tarafta, sinir kökü sebebi ile kollarla beraber parmaklarda da uyuşmalar söz konusu olacaktır. Kol ve parmaklarda sadece uyuşma değil aynı zamanda da, karıncalanma, elektrik çarpıyor hissi ve acı duyamama yani his kaybı görülür.

C5 boyun fıtığı seviyesinde, boyunda bulunan sinir kökü basıya uğradığı takdirde, boyunda bulunan ağrı omuzlara doğru yayılır. Bu durumda da omuzda his kaybı yaşanırken yana doğru açılma gibi işlevleri de yerine getiremez.  C6 boyun fıtığı seviyesinde ise, boyunda bulunan sinir kökü basıya uğradığı zaman, boyunda yaşanan ağrı, sırt bölgesine ve bel bölgesine doğru inerken yine baş parmağı ve işaret parmağına doğru yayılarak ilerler. Ağrı olan parmağın elinde his kaybı ve bileğinde yukarı kaldıramama gibi durumlar yaşanır.

C7 sevide de ise, sinir kökü basıya uğramışsa, boyunda bulunan ağrı, boyundan orta parmağa doğru ilerleyerek yayılır. Orta parmakta duyusal anlamda azalma ve dirseği dışa doğru açamama gibi sağlık problemleri ortaya çıkar. 

Yorumlar

Popüler Yayınlar