BİRİKİM NEDİR NASIL YAPILIR?

Birikim, kişinin sahip olmadığı bir şeye, tasarruf yaparak elde etmesi demektir. Almış olduğunuz maaşın tamamını birikim yapmak ailenizle yaşayamıyorsanız pek mümkün olmayacaktır. Ailenizle yaşıyor olsanız bile yinede belirli değişmez harcamalarınız olduğundan dolayı tüm maaşınızı biriktiremeyeceksiniz ancak bunun bir bölümünü ayırabilirsiniz.
BİRİKİM NEDİR NASIL YAPILIR?
İstikbalinizi daha sağlam temeller üzerine kurabilmek için tasarruf ederek birikim yapmanız gerekir. Hayat insanlara her an olumsuz sürprizler yapabilir, hastalıklar günümüz şartlarında yüksek maddi kayıplar yaşamanıza sebep olabilir, evinize hırsız girebilir veya banka hesaplarınız ele geçirilebilir tüm bu sürprizlere hazırlıklı olabilmek için birikim yapmanız kendinizi güvende hissetmeniz açısından önemlidir.

Tasarruf Yapmaya Özen Gösterin

Birikim yapabilmek için gereksiz harcamalardan kaçınmalısınız. Tasarruf yaparken en önemli noktalardan bir tanesi yapmış olduğunuz harcamaları mümkün olduğu kadar kısmaktır, örnek olarak elektrik faturaları yüksek maliyetlere ulaşabilir evdeki kullanılmayan elektronik aletler kapatılmalıdır hatta elektrikle olan bağlantısı kesilmelidir. Elektronik aletler pasif konumda bile cebinize zarar verecektir. Bu gibi hassas noktaları bilmek ve uygulamak size birikim yaparken yardımcı olacaktır. Planlı hareket etmek harcamaları kayıt altına almak, gelir gider tablosu oluşturmak ve bunları yaparken evli veya bekâr kesinlikle ay sonu defteri tutmak gerekir.

 Önceliklerinizi belirlemeli nerelerden kısabileceğinizi ve hangi giderin bize daha çok zarar verdiğini tespit etmeniz gerekir. Eğer bekâr bir bireyseniz bir gün evleneceksiniz ve evlilik harcamaları toplu olarak yapıldığında büyük boyutlara ulaşır ve sizi zorlayabilir bu durumlara düşünerek alınacak eşyaları ufaktan almak yapılacak büyük harcamaları küçültmek sizin birikim hedeflerinizden birisi olmalıdır. Evli olanlar içinde çocukların gelecek planlaması ve hayatlarını daha doğru ilerleyebilmeleri için eğitim giderleri, yaşam standartlarını yükseltmesi için oldukça maliyetli harcamalardır bu gibi harcamaları ön görerek çocuklarımız adına bireysel emeklilik sistemleri yapılabilir veya ek hesaplarda birikim hedeflenebilir. İlk başlarda zorlansak da birikim insanlara huzurla birlikte güveni getirecek aile içinde sevgi ve saygıyı perçinleyerek toplum huzuruna da katkı sağlayacaktır. Bu şartlarda eşlerin birlikte çalışarak hayat mücadelesi verilmesi en doğrusu olacaktır.

Sonuç olarak, birikim her şeyin ateş pahası olduğu günümüzde çok önemlidir.3 liradan 5 liradan ne olur demeyerek dikkat etmeliyiz zor yaşam şartlarında birikim yapabilmemiz zorlaşır. Boşuna dememiş atalarımız damlaya damlaya göl olur. Unutmayalım! Gözümüzde küçük gördüğümüz harcamalarımıza bir gün muhtaç olabiliriz.

Yorumlar

Popüler Yayınlar