BEL ZORLANMASI (LOMBER STRAİN)

Nedenleri: Hastanede fizik tedavi bölümlerinde en sık rastlanan rahatsızlıklardan biri bel ağrısıdır. Çoğu tedavi için gelen hastaların bel fıtığı sandığı rahatsızlık aslında, bel zorlanmasıdır. Genellikle 40 yaş üzeri kişilerde görülen bir rahatsızlıktır. Bel zorlanmasının oluşma nedenlerine bakıldığında, bel bölgesindeki kasların, dokuların, bağ ve eklemlerin sürekli olarak baskı altında kalması sonucu ortaya çıkmaktadır.
BEL ZORLANMASI ( LOMBER STRAİN)
Klinik tablo: Bel zorlanmasında sıklıkla görülen şikayetlerde, bel ağrısı bulgularına rastlanmaktadır.

Bel ağrısı belli bir bölgede olabileceği gibi tüm beli çevreleyecek şekilde de ağrı oluşumuna neden olabilir. Bel ağrısı en fazla kalçalara kadar hissedilebilir. Belin hareket etmesi sonucu, bel ağrısı artar. Bel ağrısı şikayetlerinin giderilmesinde dinlenmek yeterli olmaktadır.

Tedavi: Bel zorlanması teşhis ve tedavisi, fizik tedavi uzmanları tarafından yapılmalıdır. Erken teşhis ve tedavi yöntemlerinde, kas gevşetici ilaçlar ve fizik tedavi yöntemleri kullanılarak, kısa sürede hastanın iyileşmesi sağlanmaktadır. Bu süreçte hastanın dikkatli şekilde bel korsesi kullanarak, dinlenmesi önerilir.

Bazı durumlarda bel zorlanması ciddi boyutlarda ağrıya neden olabilir. Kişinin hareketlerini kısıtlayacak durumlarda ve ağrının uzun süre devam etmesi durumunda, ağrılı bölgeye proloterapi, PRP, steroid enjeksiyonları, kuru iğneleme ve proloterapi tedavi yöntemleri kullanılarak hastaya uygulama yapılır. Tedavi sürecinde uygulamayı yapacak olan doktorun, tecrübeli bir fizik tedavi uzmanı tarafından yapılması tavsiye edilmektedir. Bel zorlanması tedavi sürecinde, fizik tedaviye başlamadan önce beldeki ağrı şikayeti giderilir. Bel ağrısı ortadan kalktıktan sonra, fizik tedavi programı başlatılır.

Fizik Tedavinin Faydaları

Fizik tedavi egzersizleri sayesinde, kas spazmı etkileri giderek azalır. Kas spazmının azalması, dokular arasına kan dolarak, doku iyileşmesi gerçekleşir. Fizik tedavi egzersiz ve ağırlık düzeyleri, fizik tedavi uzmanının kontrolünde yapılmalıdır.

Enjeksiyon Tedavilerinin Faydaları

Bel zorlanması sonucu hastada ortaya çıkan en belirgin şikayetlerden birisi bel ağrısıdır. Bel ağrısının şiddetine göre hasta, uzman tarafından incelenerek, gerekli tanı ve tedavi sürecini belirler. Eğer ağrı şiddetli ve bel dokusundaki hücreler çok zarar görmüşse, proloterapi, PRP, steroid enjeksiyonları gibi enjeksiyon yöntemlerini kullanarak, hastanın hasar gören bel dokusunun iyileştirilmesi sağlanır. Enjeksiyon tedavileri ile doku içerisine kan dolmasına neden olarak, kas spazmı engellenir. Yenilenen hücreler sayesinde, ağrı ortadan kaybolur.

Yorumlar

Popüler Yayınlar