BEBEKLERDE GAZ SANCISI NASIL GİDERİLİR

Gaz sancısı diğer adıyla infantil kolik bebeğin doğmasıyla başlayıp üç veya dördüncü aylarına kadar sürebilen, ağırlıklı olarak belli saatlerde başlayıp birkaç saat süren hıçkırık, inleme, peş peşe emme isteği veya şiddetli ağlama nöbetleri ile açıklanabilecek bir dönemdir. Bu durum bir hastalık değildir. Bebeğin biyolojik yapısına gelişimine bağlı normal bir süreçtir.
BEBEKLERDE GAZ SANCISI NASIL GİDERİLİR
Ebeveynlerin bu duruma hazırlıklı olması önem arz eder. Aksi durumda bebek bundan etkilenebilir. Bu hazırlık sürecinin ilk basamağı bebeğin beslenmesi ile ilgilidir. Şayet bebek düzenine uygun olarak emzirilmez ise gaz sancısı kendini daha ağır olarak gösterecektir. Normalde bebekler 2-3 saat aralıklarla emmek ister. Bu emme yaklaşık 15-25 dakika sürer. Bebek emzirilmesini bir saate yaydırıp uygularsak emzirme olayı daha ideal ve faydalı olacağı kanaatindeyiz.

Bebek doyduğunda memeyi kendiliğinden bırakacaktır. Anne emmeye zorlamamalıdır. Aksi durumda bebek kusabilir. Ya da reflü gibi problem sebebiyle bebek uyuyamaz ve ağlar. Gaz sancısı dönemi önemlidir. Anne de beslenmesine çok dikkat etmelidir. Yoksa anne sütü azalır. Bebeğin düzenli doktor kontrolü yapılmalıdır. Hoş olmayan bir durum karşısında doktorla hemen iletişime geçilmelidir.

Bebek Gazına Sebep Olan Durumlar ve Yiyecekler Nelerdir

Yemek ve sindirim olayı varsa orada gaz sorunu da mutlaka vardır ve çok doğaldır. Gaz sorununu yetişkin bireyler normal bir şekilde atlatırken bebeklerde sindirim sitemi tam olarak gelişmediğinden daha zor ve sancılı olmaktadır. Bebek de zamanla gelişerek bu problemi rahtça atlatabilir hale gelir. Gaz probleminin birden çok sebebi vardır. Bu sebeplerden biri bebek emerken doğru pozisyonda tutulmamasıdır. Şayet bebek doğru pozisyonda tutulmazsa fazlaca hava yutabilir. Bu havanın yemekten hemen sonra çıkarılması gerekir. Yoksa bebek gaz sancısıyla uyuyamaz, huzursuz olur ve ağlar.

Gaz sebeplerinden bir diğeri de annenin beslenme alışkanlığıdır. Annenin bu konuda bilinçli olması ve buna göre hareket etmesi gaz sorununu büyük oranda çözmeye yardımcı olacaktır. Anne sütünden bebeğe geçip gaza sebep olan birçok yiyecek vardır. Fasulye ve mercimek de gaz yapıcı özellikleri vardır. Çünkü içeriğinde rafinoz(şeker) vardır. Rafinozu yetişkinler rahat sindirebilirken bebekte ise gaz yapar. Brokoli ve karnabahar sevilen ve faydası çok olan besinlerdendir.

Anne şayet bu besinleri seviyorsa dikkatli olması gerekir. Çünkü brokoli bağırsakta sindirimi zor olan bir besindir. Bu durum ise gaza sebep olur. Ayrıca da bu besinlerde sülfür bileşikleri mevcuttur. Sülfür de gaz sebeplerindendir. Anne bu besinlerden vazgeçemiyorsa gaz sorununu göz ardı etmemelidir. Kafein içeren besinler(çikolata gibi) ve gazlı içecekler de bebekte gaz sorununa zemin hazırlar. Kafeinin aynı zamanda uyku düzenine de etki ettiği bilinmektedir. Alınan kafeinli besinler bebekte gaz yapar ve bebeğin uykusunu bozar. Süt ve süt ürünleri ile acı baharatlı yiyecekler de gaz yapıcı gruptandır.

Bebekte Gaz Oluşmaması İçin Neler Yapılabilir

Gazın oluşmasını engellemek için birkaç yola başvurulabilir. Bunlardan bir tanesi çocuğu dik pozisyonda. Özellikle anne, bebeği emziriyorsa ve biberonla besliyorsa, bebeğin başını midesinden daha yukarda tutması gereklidir. Sonuç olarak gaz sancısı sabır ve bilinç-bilgi isteyen bir süreçtir. Duyarlı bir şuur ve ideal bir yaşam tarzıyla gaz sorunu çözülebilir.

Yorumlar

Popüler Yayınlar