SİNYAL KABLOSU NE İŞE YARAR

Kontrol kabloları olarak da bilinen sinyal kabloları temel çalışma prensipleri göz önünde bulundurulduğunda iki farklı cihazın birbirine sinyal ya da veri gönderip alması için üretilmiş özel kablolar olarak tanımlanmaktadır. Sinyal kablolarını daha anlaşılır bir dille açıklamak gerekirse örnek olarak zil ve zil butonu arasında kullanılan kabloya sinyal kablosu adı verilmektedir.
SİNYAL KABLOSU NE İŞE YARAR
Söz konusu alanda elektrik gerilimi son derece düşük olması nedeni ile kabloların hem hızlı enerji iletmesi hem de uzun süreli kullanıma uygun olması büyük önem taşımaktadır. Sinyal kablolarına bu yönü ile baktığımızda başta evler olmak üzere otellerde alışveriş merkezlerinde rastlamak mümkündür.

İhtiyaca Göre Kabloların Sınıflandırılması

Kullanım özellikleri göz önünde bulundurulduğunda onlarca farklı ihtiyaca göre üretilmiş yüzlerce farklı kablo türü ortaya çıkmaktadır. Fakat bu nokta da önemli olan konu kabloların kullanım alanlarına göre değil kullanım yoğunluğuna göre de iyi tespit edilmesidir. Yüksek akım kabloları temel de aynı mantıkla çalışmakta olsa da kalite farkı pek çok alanda belirleyici olmaktadır. Yüksek akım kabloları da yine düşük akım kabloları gibi elektrik enerjisini aktarmak üzere üretilmiş olan ve daimi olarak kesintisiz ve yüksek voltajlı enerjinin iki uzak mesafe ya da iki kısa mesafe de enerji iletmesine olanak sağlamaktadır.

Düşük akım kablolarının bu yönü ile bakıldığında çok daha sık karşımıza çıktığını söylemek yanlış olmayacaktır. Zira şehir şebeke sisteminden gelen elektriğin bina dışında yer alan sigorta kutularına aktarılmasında düşük akım kablolarının kullanılması bu kablonun sıklıkla karşımıza çıkmasını sağlamaktadır.

Kablo Kullanım Alanları

Elektrik enerjisinin söz konusu olduğu her alanda kablolar vaz geçilmez ürünlerdir. Son derece büyük bir Pazar olsa da kablo üretimine olan ihtiyaç göz önünde bulundurulduğunda kabloların gelecekte de aralıksız üretim olanağı sunması kaçınılmazdır. Zira elektrik enerjisinin dünya üzerinde kullanılan tek ve geçerli enerji kaynağı olması kadar büyük öneme sahip olan kablolar aracılığı ile taşınması da elektrik enerjisinin kullanımı için üretilen kabloları değiştirilemez bir ihtiyaca çevirmiştir.

Standart Dışı Kablolar

Enerji pek çok farklı dalga boyunda elde edilen oldukça karmaşık ve profesyonel bilgi birikim gerektiren bir alandır. Zira elektrik kablolarının taşıdığı büyük öneme ek olarak farklı ihtiyaçlara göre farklı kablo türleri de üretilmiştir. Örneğin farklı bir kablo türü olarak ilk karşımıza çıkan telefon kablolarıdır. Çok düşük voltaj dada olsa bir elektrik yükü taşıyan telefon kabloları farklı ihtiyaçlara göre üretilen kablo modelleri arasında ilk sıraya yerleştirilebilir. Ayrıca yine elektrik enerjisi taşıyan fakat kabloların içeriği bakımından oldukça farklı olan fiber kablolar da enerji ve veri taşıması için üretilmiştir. Teorik olarak içinde bakır ya da alüminyum metal ya da tel barındırmaz. Fakat içeriği bütünü ile inceltilmiş bakır ve alüminyum ile üretilmiştir.

Yorumlar

Popüler Yayınlar