KUMANDA KABLOSU NEDİR?

Kumandaları ve kumanda panellerini enerji yardımı ile bağlayarak çalışmalarını sağlayan ve elektrik yükünü istenilen düzeyde yansıtmak amacı ile hazırlanmış özel bağlantı kablolarına kumanda kabloları denir. 0.75mm2 den başlayan çaplar ile kumanda kablolarının dünyasında giriş yapılabilse de özel ihtiyaçlar doğrultusunda ortaya çıkmış pek çok farklı kumanda türüne ve panel bağlantısına farklı özelliklerde kumanda kabloları üretilmiştir.
KUMANDA KABLOSU NEDİR?
Kablo dünyasında ürünlerin yapısı ne kadar değişirse değişsin verimli olması yanı sıra uygun fiyatlı olması nedeni ile bakır içerikli ve PVC kaplamalı kablolar her zaman büyük talep görmektedir.

Kablo Sektörünün Geleceği

Dünya da kablo sektörü en hızlı büyüyen sektörler arasında yer alması yanı sıra hali hazırda ihtiyacın üretilenden fazla olması nedeni ile daima büyümeye gelişen sektörlerden biri olmaya devam etmektedir. Kablo dünyasında üretim teknikleri ne kadar değişirse değişsin klasik özel amaca hizmet etmeyen standart kabloların üretimi ve kullanımı değişiklik göstermemektedir. Bir örnek ile açıklamamız gerekirse farz nötr ve topraklama hattının kullanıldığı bir bina devresinde kullanılacak kablo alternatif akıma maruz kalacağı için yalnızca bu şekilde bağlanabilir.

Bu nedenle kabloların geleceklerinden söz etmeden önce yatırım amacı ile bu sektörde yer edinmek isteyenler için kablo türleri arasından doğru seçimi yapmak büyük önem taşımaktadır. Kablo sektöründe veri kabloları ya da kumanda kabloları olsun teorik olarak üretim benzerlik gösterse de pratik de üretimi farklı olabilir.

Örneğin veri kabloları son dönemde fiber üretim kablolar olarak farklılık göstermektedir. Bu nedenle kabloların dünyasına adım atmadan önce bilinmesi gerekilen en önemli detay piyasa analizi yapıp en doğru kablo modelinin tespitinin yapılmasıdır.

Örneğin 3 telli kabloları ülkemiz ve yurt dışı piyasasında en çok talep gören kablo çeşitleridir. Fakat bu aynı zamanda bu pazarda kaliteli ve temiz üretim yapan makineleri de öne çıkarmaktadır. Bu nedenle kablo üretimi yapmadan önce yapılması gerekilen atılım öncelikle marinaların ve çalışanların doğru seçilmesi olacaktır. Zira makinelerin kaliteli olması ya da çalışanların eğitimli ve tecrübeli olması kablo dünyasında söz sahibi olmak için tek başlarına yeterli olmayacaktır.

Kablo Üretimi İçin Gerekli Koşullar

Kablo üretim makineleri ürünlere ve özelliklere göre değişebildiği gibi üretilen makinenin üretildiği ülkeye bağlı olarak da değişiklik gösterebiliyor. Bu yönü ile bakıldığında kablo üretim makineleri ya da tam işleyişe hazır kablo üretim tesisi hakkında net bir fiyat çıkartabilmek oldukça zordur. Zira tesiste üretilmek istenen kablo ve kablolar göz önünde bulundurularak makine yatırımının bu kriterler esas alınarak yapılması büyük önem taşımaktadır. Kablo dünyası hakkında söylenecek en doğru tespit sektörün enerji ihtiyacı dünya üzerinde devam ettiği sürece hız kesmeden büyümeye devam edeceği ve bu büyümenin hali hazırda üretilen ile karşılanamadığıdır.

Yorumlar

Popüler Yayınlar