İNME NEDİR? BELİRTİLERİ VE RİSK FAKTÖRLERİ NELERDİR?

Kişilerde beyni besleyen atardamarların tıkanmasından meydana gelen hissetme, hareket ve algı gibi fonksiyonlarının aniden kaybetmesi rahatsızlığına inme ya da beyin krizi denilmektedir. Hareket etme, görme, duyma, hafıza, konuşma fonksiyonlar beynin farklı farklı bölgelerinde gerçekleştirilmektedir. Bu fonksiyonların düzenli çalışabilmesi için ihtiyaç duyulan enerji, beyine atardamar yolu ile ulaşmaktadır.
İNME NEDİR? BELİRTİLERİ VE RİSK FAKTÖRLERİ NELERDİR?
İşte bu Atardamarlardan herhangi birinin tıkaması o damarın beslediği bölgede beynin işlevini kaybetmesine sebep olur. Eğer bu tıkanıklık kritik bir seviyeye ulaşırsa beyinde meydana gelen hasarlar kalıcı hale gelir.

İnme Belirtileri Nelerdir?

•    İnme tıptaki adı ile beyin krizi sırasına görülebilecekşikâyetlerden biri veya birkaçı şunlardır;

•    Kol bacak ve yüzde ani olarak hareket kaybı,

•    Hiç konuşamama ya da konuşmada zorluk çekme,

Ani görme kaybı ya da çift görme, baş ağrısı, mide bulanması-kusma,  baş dönmesi ve dengesizlik gibi durumlar inme sırasında görülebilecek rahatsızlıklardır. İnmeye sebep olan damar tıkanıklığı kritik bir seviyeye gelmesi durumunda bu şikâyet ve bulgular kalıcı olur. Kritik zaman içinde acil inme tedavisi gerekli olan hastalara belirtilerin hepsi ya da birkaç görülebilir. Bunun için yukarıda bulgulardan hepsi ya da birkaçını kendisinde ya da yakınlarında gören kişiler zaman kaybetmeden acil servisi arayıp, aciltıbbı destek almalıdırlar.

 İnmeye Sebep Olan Faktörler Nelerdir?

İnme atardamarların tıkanması sonucunda oluşur. Kişilerde hareket kısıtlılığı, aşırı kilo, kalp ritim bozukluğu, hipertansiyon, aşırı sigara kullanımı, yüksek kolesterol gibi nedenler inmeye neden olabilecek risk faktörleridir. Damar sertliği sonucunda beyin ve boyun damarlarını iç kısmında zamanla kireç ve yağ tabakası oluşur. Kireçlenme oluşan noktalarda kan pıhtısından kopan parçalar damar yolu ile beyin atardamarlarına giderek, atardamarların tıkanmasına neden olur. Bunun sonucunda da kişiye inme iner.Kireçlenme tabakası bazı hastalarda zamanla kalınlaşır ve damardaki kan akımını kritik düzeyde azaltan daralmalar oluşur.

Atardamarın daraldığı noktada geçen kanın kritik seviyede azalması sonucunda da kişiye inme iner.

Ayrıca kalp ritminin düzensiz atması sunucunda meydana gelen pıhtılarda İnmeye neden olan diğer risk faktörleridir.  Kalp ritmin düzensiz atması sebebi ile oluşan pıhtılar kan akımı ile beyindeki atardamarın içine ulaşıp, atardamarı tıkayarak inmeye neden olur.

Yorumlar

Popüler Yayınlar