Bronşlar Neden Dolar?

Soluk borusunun ayrıldığı yerden başlayıp da dallanarak devam eden borulardır. Bronşların vücudumuzda önemli bir yeri olmaktadır. Bronşlar solunan havayı akciğerlere taşımaktadır. Bu nedenle solunan hava kesecikleri dallardan geçerek kana taşımaktadır.
Bronşlar Neden Dolar?

Bronş Nedir? Vücudumuzdaki Görevi Nelerdir?

Vücuttaki her organ gibi bronşlar da önemlidir. Soluk borusundan sonra gelen bu organ akciğerlere kadar uzanmaktadır. Bu uzanan dallara bronş denir. Bronşlar da kendi aralarında ayrılmaktadırlar. Sağ ve sol olmak üzere sağ tarafta olan bronş daha açık ve geniş olduğu için yiyecekler hep bu tarafa kaçmaktadır. Solunan havayı akciğerlere taşıma gibi özelliğide bulunmaktadır. Bronşlar havayı hızla akciğerlere taşırken oldukça geniştirler. Soluk alıp verirken bronşlar kasılıp büzülmektedir.

Daha sonra tekrar eski haline gelerek gevşemektedir. Bronşlar akciğerlere geldikten sonra da orada dallara ayrılmaktadır. Ayrılan bu dallara bronşçuk adı verilmektedir. Bronşçuklar ise her biri ince bir zardan oluşmaktadır. Bunlar sadece mikroskop yardımıyla görülebilecek kadar küçüktürler. Bronşlar akciğerlere ulaştığı için burada iltihaplanmalar ya da bronşit oluşabilmektedir. Bronşlar genelde iltihabı sebep olursa sebebi genelde kirli hava ve sigara olmaktadır. Keskin öksürük saptanmaktadır.

Bu hastalarda öksürük ile zamanlarda gayet normal iken ilerleyen zamanlarda ise kesilmeyen hatta daha çok artan öksürük şeklinde olmaktadır. Nefes alıp vermede zorluk yaşanmaktadır.

Bronşlar Nasıl Dolar?

Doğuştan ya da sonradan gelişen biçimsiz bir şekilde genişleme işlevidir. Bronşların dolması bronşite de neden olmaktadır. Bronşit olması sebebiyle genişleyen bronşlar ilerledikçe mukus dolarak akciğerleri tıkamaktadır. Sağ taraftaki bronş daha geniş olması sebebiyle yabancı cisimlerin orada toplanarak bronşların dolmasına neden olmaktadır. Öksürük, balgam, nefes darlığı başlıca belirtileridir. Bu Belirtileri taşıyan hastalar genelde öksürük nöbeti geçirir. Öksürme sonucunda ortaya çıkan mukuslarla hastanın vücudundan akıtılması sağlanmaktadır. Bazı kişilerde bronşlar doğumdan olabilmektedir.

Doğumla olan bronşlar hep geniş kalmaktadır. İltihaplarda ise bronş duvarının çökmesi hali de görülmektedir. Bronşların etrafında bulunan dokularda bronş duvarı etrafa doğru çekilerek bronşun dolmasına sebep olmaktadır. Bronşların dolması sigara sebebiyle de olmaktadır. İçilen sigara dumanı akciğerde kalıcı hasar oluşturduğu için bronşların da dolması gibi ciddi hastalıklara sebebiyet verebilmektedir. Eğer dolmaya ilgili ciddi bir durum varsa hastaya bu bölgeyle ilgili cerrahi yöntem uygulanmaktadır.

Yorumlar

Popüler Yayınlar