ALÇAK GERİLİM KABLOLARI ÖZELLİKLERİ VE KULLANIM ALANLARI

0.6/ 1 kv Değerlerini taşımak üzere üretilen alçak gerilim kabloları belki de en sık karşılaştığımız kablo gruplarından biridir. Zira kablolar şehir şebekesinden gelen elektriği evimizin girişinde yer alan elektrik sigortası ve saatine yönlendiren kablolar olarak öne çıkmaktadır. Kablo dünyası son 100 yıl içinde olağan üstü bir ilerleme kaydetmiştir.
ALÇAK GERİLİM KABLOLARI ÖZELLİKLERİ VE KULLANIM ALANLARI
Kabloların kat ettiği yolu anlamak için öncelikle enerjinin insanlık üzerindeki etkisini değerlendirmek doğru olacaktır. Hemen hemen her yerde karşımıza çıkan enerjinin dünyanın geleceğini belirleyeceği yönündeki açıklamalar son derece büyük gerçeklerden biridir. Zira enerji ve elektrik enerjisi temiz olması güvenli olması yanı sıra artık güneş desteği ile de sağlanabilmesi nedeni gelecek de de en çok tercih edilecek olan enerji sistemi olacaktır. Elektriği yönlendirmek enerjiye hükmetmek anlamına geldiği için kabloların üretimi ve teknolojisi geleceği de belirleyen endüstrilerden biri olacaktır.

Alçak Gerilim Kablolarının Kullanım Alanları

Alçak gerilim kabloları elektrik dünyasında en sık ihtiyaç duyulan kablo tiplerinden biridir. Zira şalter dışı bağlantı kablosu olarak antigron olarak da anılan kablolar aynı zamanda ihtiyaçların yüksek olduğu elektrik sistemlerinin içinde de kullanılabilmektedir. Bu yönü ile bakıldığında alçak gerilim kablolarının üretimi oldukça önemli bir hal almaktadır. Alçak enerji kabloları klasik üretim olarak bilinen 3 telli kablo örneğidir. İçinden 3 kablo ve kabloları saran izolasyona ek olarak koruma dolgusu ve en dış bütünleştirici muhafaza ile desteklenmiştir.

Alçak gerilim kabloları mutlaka bakır teller ile üretilmektedir. Söz konusu kablo türünde ek yapmak önerilmemektedir. Zira sarım mantığı ile üretilmeyen kabloların birbirine dolanması son derece tehlikelidir. Bu yüzden tek gövde bakır tellerin ek yapılma durumunda özel bağlantı ürünleri ya da lehim ile birleştirilmesi önerilmektedir. Eğimi ve dolaması son derece zor olan bakır kablolar bu nedenle düzenli ve alçak olan gerilim türlerinde tercih edilmektedir.

Kabloların Enerji Dünyasındaki Rolü

Alçak gerilim kabloları en çok ihtiyaç duyulan kablo çeşitlerinden biri olsa da dünya üzerinde hali hazırda farklı ihtiyaçlara göre üretilmiş yüzlerce farklı kablo türü bulunmaktadır. Fakat kablolar ne kadar farklı çeşitlerde olursa olsun çalışma sistemleri her zaman aynı olacaktır. Zira kablolar alçak gerilim sistemlerinde 2 tel olarak ortaya çıkmaktadır.

Alçak gerilim kabloları olan antigron kablolarda sadece farz ve nötr kablosuna yer verilmiştir. Bu nedenle bina içi sistemlerde alçak gerilim kabloları kullanılacaksa ayrıca hat bağlantısına topraklama için ekstra bir kablo bağlanması gerekmektedir. Alçak gerilim kablolarının iç yapılarında bulunmayan topraklama kablosu eğer sisteme dahil edilmezse oluşacak kaçak akım insan hayatı için son derece büyük bir risk oluşturacak ve sonu ölümle biten kazalar kaçınılmaz olacaktır. Elektrik daima dikkatli olunması gereken bir iş koludur.

Yorumlar

Popüler Yayınlar