Akciğerlerde Pulmoner Ödem Oluşumu

Akciğerlerde lezyonun en çok görülen belirtisi öksürüktür. Şiddetli öksürük ile birlikte balgam görülür. Hatta ileri evrede kanlı balgam görülmeye başlar. Sırt ve bacaklarda yanma ve ağrı ortaya çıkar. Sulunum zorluğu ve nefes darlığı yaşanmaya başlanır. İştahsızlık ve halsizlik baş gösterir. Yutma güçlüğü ve kilo kaybı görülür.
Akciğerlerde Pulmoner Ödem Oluşumu
Bu belirtilerden biri ya da birkaçı bulunan kişi acilen doktora gitmelidir. Akciğer hastalıklarında erken teşhis çok önemlidir. Hemen müdahale edildiğinde iyileşme olasılığı daha yüksektir.

Akciğerlerde Lezyon Tedavisi

Akciğerlerden elde edilen görüntüleme sonuçlarına göre tedaviye karar verilir. Lezyon yalnızca bir leke durumunda mı, nodül ya da kist oluşumu var mı, varsa büyüklüğü ne kadardır gibi hastalığın durumuna ve gelişimine bakılarak lezyon tedavisinin nasıl yapılacağına karar verilir. Yeni başlayan akciğer lezyonunda ilaç tedavisi uygulanır. Nodül ve kist oluşumunda ameliyata karar verilebilir. Açık akciğer ameliyatında kaburga açılıp akciğer temizlenir.

Kapalı akciğer ameliyatında ise 2 cm. lik bir kesiden girilerek akciğer temizlenir. Kapalı ameliyat açık ameliyat açık ameliyata göre daha kolay olmakta ve iyileşme süresi daha kısa olmaktadır. Fakat kapalı ameliyat ile temizlenemeyecek kadar büyük bir sorun varsa açık ameliyat gerekli olabilmektedir. Kapalı tek port wats ismi verilen daha teknolojik ve kolay bir yöntem ile de akciğer ameliyatı yapılabilmektedir. Hastalığın ilerleyişine ve büyüklüğüne göre tedavi yöntemine ve ameliyat durumuna karar verilecektir.

Pulmoner Ödem

Pulmoner ödem akciğerlerin sıvıyla dolması sonucu ortaya çıkan bir akciğer hastalığıdır. Pulmoner ödemin en büyük sebebi kalp yetmezliğidir. Kalp yetmezliği yaşayan hastanın kalbi vücuda yeterince kan pompalayamadığından akciğerlerde oksijen almakta zorlanır. Pulmoner ödemde kalp kanı vücuda iletmek için daha çok çalışır. Bu çalışma akciğerlerin küçük kan damarlarına basınç yapar ve artan basıncı rahatlatmak için damarlar akciğere sıvı bırakır. Pulmoner Ödem bu şekilde oluşur. Pulmoner Ödem belirtileri şunlardır:

•    Nefessizlik, nefes alamıyormuş gibi olmak.
•    Özellikle sırt üstü yatarken solunum zorluğu yaşamak.
•    Öksürük ve öksürükte kan gelmesi.
•    Aşırı terleme.
•    Hışıltılı solunum.
•    Bacaklarda şişme.
•    Anormal kalp hızı. Bu şikayetlerden biri ya da birkaçı bulunuyorsa kişinin acilen bir doktora başvurması gerekir.

Pulmoner Ödem Tedavisi

Pulmoner ödem ciddi bir akciğer hastalığıdır. Acilen tedavisi gerekir. Ağır Pulmoner durumlarında hasta yoğun bakımda tedavi edilir. Pulmoner ödem tedavisi için farklı yöntemler uygulanır. Aspirasyon ilk olarak uygulanan yöntemdir. Bu tedavi şeklinde akciğerlerde bulunan sıvı boğazdan aşağı bir tüp emilir. Bir diğer tedavi şekli Diüretiklerdir. Bunlar vücuttan sıvıyı almak için kullanılan ilaçlardır. Nabzını kontrol etmek ve basıncı azaltmak için de ilaçlar kullanılır. Akut pulmoner ödem daha ileri bir aşamadır. Bu durumda  cerrahi müdahale ile göğsü açıp sıvıyı boşaltmada yapılabilmektedir.

Yorumlar

Popüler Yayınlar