Akciğerde Lezyon Oluşumu Neden Olur?

Akciğerler göğüs boşluğumuzda bulunan ve nefes yoluyla alınan oksijenin dokulara ulaşarak vücutta bulunan karbondioksitin dışarı atılmasını sağlayan organlarımızdır. Bu işlevini yapısında bulunan hava kesecikleri ile yaparlar. Bu hava keseciklerinde ya da akciğer atardamarlarından birinin tıkanması sonucu akciğer hastalıkları ortaya çıkar.
Akciğerde Lezyon Oluşumu Neden Olur?
Akciğer rahatsızlıklarında çekilen akciğer grafisi sonucunda  görülen, akciğer çevresinde yuvarlak ve oval  şekillerde görüntülenen leke olarak adlandırılan lezyonlar bir akciğer hastalığıdır. Bu görüntülenen lezyonlar 1 cm. ve daha büyük ise nodül ismi verilir. 3cm. den büyükse kist adını almaktadır.

Akciğerde görülen her lezyon kanser değildir, bunu bilmekte yarar vardır. Ancak kanser riski taşıdığından tıbbı müdahale yapılıp tedavi edilmesi gerekmektedir. Akciğer lezyonları 50 yaş üstü kişilerde daha sıklıklar karşılaşılan bir hastalıktır. Şiddetli öksürük ile baş gösteren rahatsızlık kişinin sosyal yaşantısını olumsuz yönde etkiler. En büyük sebeplerinden biri ise sigara kullanımıdır. Akciğer lezyonu tespit edilen hastaların hastalığın ilerlememesi için acilen sigarayı bırakmaları istenir.

Akciğerde Lezyon Nedenleri

Akciğerde lezyon oluşumunun farklı sebepleri olsa da en büyük nedeni sigara kullanımıdır. Sigara akciğerin iç duvarına zarar vererek, akciğerde lezyon ve iltihaplanmalara neden olur. Akciğerlerde meydana gelen lezyonun nedenleri şunlardır:

•    Sigara içilmesi.
•    Sigara içilen ortamlarda bulunmak.
•    Sürekli tozlu ortamlarda bulunulması (genellikle çalışılan ortam etkendir)
•    Geçirilen enfeksiyonlar.
•    Radon gazı ve radyasyona maruz kalmak.
•    Genetik faktörler. Akciğerlerde lezyona neden olan faktörlerden kaçınmak akciğer hastalıklarından korunma yöntemidir. Akciğer rahatsızlığı yaşamak istemiyorsanız öncelikle sigara kesinlikle içmeyiniz. Eğer sürekli sigara içilen bir ortamda bulunma zorunluluğunuz varsa ( kahvehane işletmek gibi) filtreli maske kullanmalısınız.

Yine tozlu ortamda çalışan kişilerde mesleğe bağlı akciğer hastalıkları sık görüldüğünden özel maskeler kullanılmalıdır. Enfeksiyon hastalığı geçiriyor ya da daha önceden geçirmiş iseniz akciğer kontrollerinizi düzenli olarak yaptırmanızda fayda vardır. Eğer ailenizde akciğer hastalığı geçiren yakınlarınız varsa mutlaka akciğer filmlerinizi düzenli çektiriniz. Zira erken teşhis hayat kurtarır. Bunun için uzman bir hekimden destek almak yararınıza olacaktır.

Yorumlar

Popüler Yayınlar