ODAKLANMA VE ODAK NOKTASI

Kendimizi yorgun, bitkin ve halsiz hissettiğimiz zaman, meşguliyet verdiğimiz konulara tam anlamıyla odaklanmakta, hemen hemen hepimiz sorun yaşıyoruz. Evet, birçoğumuzun odaklanmada bir takım problemler ile karşı karşıya geldiği, doğrudur. Önemli olan bu problemle burun buruna gelen kişinin, içerisinde bulunduğu durumun, farkında olabilmesi ve çözüm yolu arayışına girmesidir. Asıl kişinin kişisel savaşındaki başarıda, zaten budur.
ODAKLANMA VE ODAK NOKTASI
Yani kendinin kendi ile verdiği o mücadelenin farkında olması ve kendi ile kişisel bir savaşa girmemesidir. Bunun farkında olan kişi, aynı zamanda da girilen o kişisel savaşın bir kazananı olmadığının da farkında olacak kadar da bilinçli kişidir. Bu sebepten bu konuda araştırma yapan okuyucularımız için bugün kaleme aldığım konu, tamamen odaklanma ve odak noktası üzerine bir anlatım olacaktır. Kabul ediyorum. Ele aldığım konu kapsamlı ve son derece önem arz eden bir konu. Bu sebepten de anlatımımızda daha çok uzman görüşleri ile beraber kişi için çözüm yollarına daha çok değineceğim. Şimdi dilerseniz, anlatımıma odaklamanın açıklaması ile giriş yapmak istiyorum.

Odaklanma

Siz hiç nişan almadan ok atan bir okçu, gördünüz mü? Odaklanmada aynen bu duruma benzer. Bir odak belirlemeden o konuyu tam anlamıyla kavramamız, neredeyse imkânsız bir durum. Hayatımızda bir okçu gibi hedeflerimize giden yolları, nişan almamız gerekiyor. Yani konuya odaklanmalıyız. O an meşgul olduğumuz konuya çalışırken, aklımız başka yerdeyse tüm benliğimizle konuya odaklanamıyorsak, bir problem var demektir. İşte burada da odak noktası dediğimiz, beynin asıl hedefi devreye giriyor.

Hangi işle meşgul olursanız olun, beyin başka bir olguyu odak seçmiş ise o an ona yoğunlaşırsınız. Buradaki sistemin çalışması, beynin istedikleri ile zorunda olduğunuz meşguliyetin çelişmemesi şartına bağlıdır. Gerçekten istediğiniz olgu ney ise o bilinçaltına yerleşir ve ister istemez tüm enerjiniz ona yoğunlaşır ve o olguyu besler. Doğal olarak sizin odak noktanızda, o olur ve o konuda daha başarılı olursunuz. Ancak meşguliyetiniz zaten istediğiniz bir olgu ise beyin daha çok sizin isteğinize karşı olan engelleri, düşünür. İşte buda tedirginliktir. Kişi, tedirginliğini ortadan kaldırması için en güzel hamlesi ise olumlu düşünmesidir. Bu sistem, odaklanma probleminin en etkili ilacı olarak kabul edilir.

Yorumlar

Popüler Yayınlar