SEL OLUŞTUĞUNDA YAPILMASI GEREKENLER

Böylesine zararlı bir olaydan nasıl en az hasarla kurtulabiliriz? Öncelikle kırsal kesimlerde ikamet eden kimselerin evlerini yaptıkları yerler çok önemlidir. Eğer dere yataklarına ya da akarsuların taşkın yaptıkları yerlere ev yaparlarsa bu tarz sorunlarla her zaman karşılaşacaklardır. Bu sorunla karşılaşmamak için söylenilen yerlere uzak yerlerde evler yapılmalıdır. Kar yağışının olduğu yerlerde yaşayan insanlar da kar erimelerine dikkat etmelidirler.
SEL OLUŞTUĞUNDA YAPILMASI GEREKENLER
Çünkü kar erime mevsimi geldiğinde eriyen kar suları da su baskınına neden olabilir. Daha sonra ağaçlandırma bu olay için hayati önem arz etmektedir. Herhangi bir su baskını sırasında suyun akış yönündeki yol üzerine ev yapılmamalıdır. Bu önceden mühendisler ve ilgili taraflarca iyi hesaplanmalı. Şehirlerde ise bu durum daha çok insani sorunlardan dolayı yaşanmaktadır.

Özellikle büyük şehirlerde aşırı ve yanlış yapılaşmadan dolayı bu tür sorunlar ile karşılaşmak gayet mümkündür. Alt yapı sorununun yaşandığı bir şehirde en basit bir sağanak yağışta su baskınları yaşanabilir. Bundan özellikle zemin katta ve bodrum katta oturan vatandaşlar etkilenecektir. Eğer bir yerdeki alt yapı oranın ihtiyacını karşılamıyorsa derhal iyileştirme yapılmalıdır. Bu tarz doğa olaylarında alt yapı çok önemlidir. İnsanların can ve mal güvenliği açısından bu konuya özellikle dikkat edilmesi gerekir. Kanalizasyon mazgalları her zaman taşkın sırasında suyun akması için açık tutulmalıdır. Tüm bunlara dikkat edilirse ne can ve mal kaybı olur ne de ekonomik sıkıntılar ortaya çıkar.

Sel Oluştuğunda Yapılması Gerekenler

Sel oluştuğunda yapılması gerekenlerin içerisinde yüksek binalara çıkmak ilk sırada yer alacaktır. Sel hızla geldiği için önüne geleni götürecektir. Buda sizin yaralanmanız için yeterli olacaktır. Bu durumlarda selin olduğu bölgeden hızlı bir şekilde uzaklaşmanız gerekir. Bunun için zaman kaybetmeden hareket geçmeniz doğru olur. Eğer bekleyerek seli izlerseniz can güvenliğiniz tehlike içerisine girebilir. Bundan dolayı sel oluştuğu an yüksek bir binaya çıkmanız sağlığınızı korumanız açısından önem taşır. Bulunduğunuz yerden güvenlik hizmeti gelene kadar ayrılmamanız gerekir. Eğer sele kapılmış iseniz de kesinlikle başınızı korumaya ve önünüze çıkan engellere çarpmamaya çalışın.

Yorumlar

Popüler Yayınlar