KALP ATIŞLARI VE BRUGADA SENDROMU

Brugada Sendromu hayatı tehdit eden bir kalp ritmi bozukluğudur. Genel anlamda birçok kişi için bu bilinmeyen bir hastalık bünyede bulunur. Ancak EKG ile tespit edilir ve genelde de hâkim olan cinsiyet erkektir. Belli bir belirtisi yoktur ancak EKG sırasında hekim tarafından görülebilir. Ancak kalp çarpıntısı hissi, düzensiz bir kalp atışı sorunu varsa mutlaka Brugada hastası olup olmadığı anlaşılması için EKG çekimi önem taşır.
KALP ATIŞLARI VE BRUGADA SENDROMU
Bu tür durumlarda kalp etkili bir biçimde görevini yapamadığı için vücutta yeterli miktarda kan dolaşımı söz konusu olmaz. Kalp de bu kötü ritimde kalınca doğal olarak hastada ani kalp ölümleri ya da bayılmalar oluşur. Kalpte dengesizlikler bazen reçeteli ilaç kullanımlarında bile gerçekleşmektedir.

Brugada Sendromu Risk Faktörleri

Ailede bu durumun yaşanmışlığı varsa yani kalıtsalsa kesinlikle risk faktörü içinde olunduğu bilinmelidir. Özellikle erkek hastalığıdır. Yetişkin erkekler başta olmak üzere erkek çocuklarda bile görülme riski vardır. Brugada sendromu genelde Asya ırkından insanlarda daha fazla görülür.

Brugada Sendromu Komplikasyonları

En önemli komplikasyon ani kalp durmasıdır. Ve genelde de bu durum uyku sırasında yaşanır ve hastaya maalesef ki müdahale şansı olamaz. Nefes alış verişler ve bilinç birdenbire durur. •    Brugada Sendromu ani kalp ölümlerine yol açar.
•    Brugada özellikle erkek cinsiyetinde etkili ve yüksek oranlardadır.
•    Brugada bazen içilmesi gereken reçeteli ilaçların kalp ritmini bozması ile bile söz konusu olabilir.
•    Brugada kalıtsal bir hastalıktır.

Genel olarak bayılma, düzensiz kalp atışları ve çarpıntılar Brugada nın belirtileri olarak tanımlanabilir. Diğer taraftan ateş, bazı ilaçlar,alkol,kokain kanda ritim bozukluğu yarattığından Brugada yı tetikleyebilmektedir. Hastalara bu hastalık teşhisi konulması ile beraber defibrilatör takılır, bu kalp piline benzeyen küçük bir cihaz olup hastayı rahatlatır.

Brugada sendromu orta ya da düşük risk ya da yüksek risk şeklinde sınıflandırılır. Bayılan hastaya yüksek riskte brugada sendromu teşhisi konur. Risk belirlenmesi sonrasında ani kalp ölümlerinin olmaması adına hemen tedaviye başlanılmalıdır. Kalp içine elektrik şoku verilerek düzeltme sağlanır sonra da kalbe defibrilatör cihazı yerleştirilir. Bu yaşamın sonuna kadar kalmalıdır. Çünkü ancak bu yöntem ani kalp ölümünü engelleyen bir tedavi şeklidir. Özellikleri geceleri nüksettiğinden hastada nefes darlığı olup olmadığı iyice tetkik edilmelidir.

Yorumlar

Popüler Yayınlar