ERKEKLERDE KÖSELİK NEDEN OLUR?

Köselik geçmiş çağlardan bu yana erkeklerin en büyük sorunlarından biridir. Sakallı ve bıyıklı erkekler karşı cins tarafından her zaman dikkat çekici ve etkileyici bulunmuşlardır. Bu yüzdendir ki köse olan erkekler dertlerine çare bulmak için her yolu aramışlardır. Devlet büyükleri ve liderlerin de sakalları onlara görsel olarak güç ve kuvvet gösterisi olmuştur.
ERKEKLERDE KÖSELİK NEDEN OLUR?
Yaşadığımız şu zamanlarda da gençler sürekli imaj tazeleyerek sakallarına ve bıyıklarına şekil vermektedirler. Ancak sakal ve bıyık her insanda aynı yoğunlukta çıkmayabilir. Sakalı ve bıyığı normalden az ya da hiç çıkmaması durumuna köse denilmektedir. Köselik sadece saç ve bıyıkta değil vücudun diğer kıllı bölgelerinde de oluşabilmektedir.

Köseliğin Nedenleri

Kimi insanlar her gün sakal tıraşı olmaktan bıkmış olsalar da köse olan insanlar tarih boyunca köseliğe bir çare aramışlardır. Köseliğin en büyük nedenlerinden biri genetik nedenlerdir. Ailesinde köselik bulunan erkek çocuklarda köseliğin görülme olasılığı çok fazladır. Bununla birlikte daha sonradan yaşanmış olaylarda köseliğin oluşumuna etki edebilirler. Bunlar; şiddetli depresyonlar, mantar oluşumu, üzüntü ve stres gibi durumlardır. Erkeklik hormonu testesteronun azlığı da köseliğe neden olmaktadır.

Köseliğin tedavisi

Hormonal eksiklikten dolayı ortaya çıkan köselikte önce hormon testi yapılır eğer hormon eksikliği varsa haricen vücuda jel, iğne ya da hap yoluyla hormon enjekte edilip sorunun düzeltilmesine çalışılır. Psikolojik, stres ve depresyon gibi durumlarda ise psikolojik sorunlar düzeltildikten sonra köseliğin düzelmesi beklenilebilir. Genetik durumda ise ölü ya da hiç sakal kökü olmayan bölgeye aynı saç ekimindeki gibi enseden saç kökü alınıp köse olan bölgeye doğal sakal yönü vermek suretiyle yerleştirilir.

Her hastalıkta olduğu gibi köseliğe karşı bitkisel yöntemlerde bulunmuştur. Hatta sakal çıkarıcı, sakal uzatıcı ve sakal gürleştirici gibi yöntemlerle de bitkisel tedavide oldukça ileri gidilmiştir. Köselik tedavisinde bitkisel olarak kullanılan en sık yöntem ise Hindistan cevizi yağı ile biberiye bitkisinin yağıdır. Ayrıca tedavi başarılı olursa sakalları uzatmak içinde damla yağı ve hardal yağı kullanmak suretiyle tedavi ilerletilebilir. Köselik bir hastalık değildir. Köselikten kurtulmak için çare aramak yerine kendinizle barışık olmanız en büyük tedavidir.

Yorumlar

Popüler Yayınlar