EL AYAK AĞIZ HASTALIĞI NEDİR?

El ayak ağız hastalığı, virüslerin yol açtığı ve bulaşıcı olan bir hastalıktır. Özellikle 10 yaşın altındaki çocuklarda ve bebeklerde oldukça sık görülebilmektedir. Hastalığın kuluçka süresi 3-7 gün şeklinde olup, hastalık salya, mukus veya hasta bir kişinin dışkısıyla doğrudan temas edilmesiyle yayılabilmektedir. Kalabalık ve havasız ortamlar bu hastalığı tetikleyen faktörlerdir. Bu nedenlerle okullardaki ortama da oldukça dikkat etmek gerekir.
EL AYAK AĞIZ HASTALIĞI NEDİR?

Hastalığın Belirtileri

Hastalık kuluçka süresinden sonra yüksek ateşle kendini belli etmektedir. Bunun yanı sıra bademcikte, dil ve yanak içlerinde yaralar oluşur. Bu yaralar aft benzeridir. Avuç içlerinde ve ayak tabanlarında da içi sulu olan döküntüler oluşur. Bacak, genital bölge, kalça gibi alanlarda da bu döküntülerden görülebilmektedir. Hastalıkta ortaya çıkan döküntüler suçiçeğine oldukça benzerdir. Ancak dikkatlice bakıldığında suçiçeğinden daha küçük olduğu görülecektir. Bunlar 7-10 gün içinde giderek belirginliklerini kaybeder ve tamamen gerilerler.

Hastalığın Tedavisi

Hastalık döneminde çocuklar yemek yiyemeyebilir. İştahları olsa da yemek yemeleri zorlaşır. Bu dönemde çocukların yeterince sıvı almaları önemlidir. Yeterli sıvı alamayanlara serum takılabilmektedir. Çorba, yoğurt, süt gibi yaraları ağrıtmayacak gıdalar tercih edilmelidir. Ağız içindeki yaraların iyileşmesini daha da hızlandırmak adına hekimin önerdiği spreyler kullanılabilir. Vücut için de yine hekimin önerdiği losyonlar kullanılabilmektedir. Eğer döküntüler çok kaşıntılı seyrederse uzman hekimden kaşıntı için ilaç istenebilir. Antibiyotik tedavisine gerek olmamakla birlikte ateş olduğu dönemlerde ateş düşürücü kullanılmaktadır. 

Hastalıktan Korunma Yolları

Her şeyden önce hastalığın bulaşıcı olduğu unutulmamalıdır. Bunun yanı sıra;

•    Hastalık olan kişilerden uzak durulmalı,

•    Özellikle bir hafta boyunca kalabalık ortamlardan uzak durulmalı,

•    Ortak oyuncakların olduğu alanın dezenfekte edilmesine dikkat edilmeli,

•    Çocukların elleri düzgün yıkanmalı,

•    Bebek bezi değişiminden sonra eller yıkanmalı,

•    Kişisel eşyalar ortak kullanılmamalı,

•    Hasta kişilerle asla yakın temas (sarılma, öpüşme vb.) kurulmamalıdır.

Hastalığın genel anlamda seyri kişiden kişiye değişebilir. Bu hastalığa özel olan bir tedavi yöntemi yoktur. Hastalık kendi kendini sınırlamakta ve yavaşça gerilemektedir. Özellikle bir haftaya kadar bulaşıcılığını devam ettirebilir. Bu nedenle oldukça dikkat edilmelidir. Eller sık sık yıkanmalı ve asla yüze ağza sürülmemelidir. Hastalıkla beraber ishal olabilmekte yine hastalıkla birlikte geçmektedir. Gereken hijyen gösterilerek hastalıktan korunmak mümkündür.

Yorumlar

Popüler Yayınlar