BASİT YARALARDA ENFEKSİYON TEHLİKESİNDEN NASIL KURTULURUZ?

Vücudumuzda en ufak darbelerde bile, basit yaralar oluşabilmektedir. Kimi zaman bu basit yaraların enfeksiyon kapması sonucu, vücut dokusu ciddi hasarlar alabilir. Genel olarak bilinen ve uygulanan yanlış bilgilerden birisi, yaranın steril olması hakkındaki titizliktir. Yaranın çok fazla temizlenmesi de yaraya zarar verebilir. Vücudun kendi ürettiği bakteriler, yara için önlem alıcı şekilde yararlı bakteriler üretmektedir.
BASİT YARALARDA ENFEKSİYON TEHLİKESİNDEN NASIL KURTULURUZ?
Yaranın steril olması için uğraşırken, bu bakterileri yok ederek, yaranın savunmasız kalmasına neden olabilirsiniz. Yara iyileşmesinde önemli olan dezenfekte olması değildir. Deri üzerindeki bakteriler, enfeksiyon oluşumuna karşı engel oluşturmaktadır. Basit yaralanmalar, yanıklar veya ezici darbeler sonucu vücutta hasar oluşur. Bu hasarı tedavi edici yöntemler kullanılırken, yaranın durumuna göre hareket edilmelidir. Ezici darbelerde tedaviyi geciktirirseniz, bakteri sayısı giderek artar ve iyileşme süreci uzar. Basit yaralarda da aynı durum geçerlidir. Enfeksiyon tehlikesi oluşmaması için öncelikle yaranın tedavisine uygun tedbirler alınması gerekir.

Yaralarda Enfeksiyon Oluşumunu Engellemek İçin Yapılması Gerekenler

Yara tam olarak kapanarak, kurumasına neden olursanız, hücre kendini yenileyemeyerek, vücutta iz kalmasına ve yaranın geç iyileşmesine neden olacaktır. Bu yüzden yaranın gevşek ve hava alacak şekilde sarılması doğru olmaktadır. Hava aldığından dolayı hücre kendisini yenileyerek, yarayı kısa sürede iyileştirecektir. Bu şekilde enfeksiyon oluşumu da engellenmiş olacaktır.

Yara Oluşumunda Yapılması Gerekenler

•    Yara oluşan bölgeyi çok steril şekilde dezenfekte etmekten kaçının
•    Yarayı sararken hafif nemli bırakacak şekilde ve gevşek sarınız. Yaranın hava almasını sağlayınız.
•    Yaralanan bölge parmağınız dahi olsa, ağzınıza götürmekten kaçınınız. Çünkü, en fazla bakterinin olduğu yer, ağız bölgesidir.

Günlük hayatta nerede olursak olalım, yaralanma herkesin başına gelebilir. Ne kadar dikkatli olursak olalım, hafif de olsa derin de olsa yaralanma gerçekleşir. Basit bir kaza ve yaralanma sonucunda bile vücudunuzsa iz kalabilir. Bu izlerin en kısa sürede iyileşmesi için elinizden geleni yaparsınız. Kaza veya kesik sonucu vücutta açılan yaranın etrafı, bir süre sonra kalınlaşmaya başlar.

Yeni hücreler giderek artarak, birbirlerine doğru hareket eder ve yarayı kaplarlar. Kısaca hücreler yarayı kapatarak, yaranın kabuk bağlamasına neden olurlar. Yaranın enfeksiyon kapmadan iyileşmesi için, yaranın açıkta kalmamasına dikkat etmelisiniz. Açıkta kalan yara, enfeksiyon kapmaya ve bakterilerin kolayca vücuda girmesine neden olmaktadır.

Yorumlar

Popüler Yayınlar