MISIR PİRAMİTLERİNİN GİZEMİ NEDİR?

Dünyanın birçok yöresinde rastlanmasına rağmen en yoğun şekilde mısırda bulunduğundan bölgeyle özdeşleşen ve Mısır piramitleri olarak anılan piramitlerin gizemi bugün bile hala kafaları karıştırmaya devam etmektedir.

Dünyanın yedi harikasından biri olarak kabul gören bu piramitlerin zarar görmeden günümüze ulaşmış olanı 145,75 metre boyuyla Mısır’daki Gize piramitlerinden biri olan Keops piramididir.
Yıllar yılı Mısır piramitlerinin devasa yapısı onların nasıl yapıldıkları hakkında merak uyandırmış bunların normal insanlar tarafından yapılabileceği mümkün saymayanlar hatta onların uzaylılar tarafından yapıldığı bile söylenmiştir. Peki gerçekten onları uzaylılar mı yaptı yoksa köle olduğu söylenen insanlar mı gelin yazımızın devamını okuyarak sorumuza cevap bulalım.
MISIR PİRAMİTLERİNİN GİZEMİ NEDİR?
Piramitlerin yapılma amacının Firavunların mumyalarının ve değerli eşyalarının saklamak olduğu düşünülmektedir. Fakat bugüne kadar hiçbir piramidin içinde ne değerli bir eşya nede mumyaya rastlanamamıştır. Dünyanın ilk piramidi yapımı M.Ö.2620 yılında tamamlandığı düşünülen Sakkaradaki piramittir. Yapılan ilk piramitler günümüzdekilere göre daha basamaklı ve daha alçak yapıdadırlar. Birçoğu daha yapılırken ya da yapıldıktan bir süre sonra yıkılmışlardır. Bunlardan çıkarılan dersle daha sonra yapılanların tabanı daha geniş tutularak yukarı doğru çıktıkça küçültülmüş ve piramit olarak ifade edilen üçgen biçiminde inşa edilmişlerdir. Bu şekilde eskiden yapılan hatalardan ders çıkarılarak yapılan ilk piramit M.Ö 2565 yılında başarıyla tamamlanan Bent piramididir. Ve bu yöntemle rijit bir yapıya bürünen piramit aynı zamanda eşsiz bir görüntüye de kavuşmuştur.

Peki piramitleri kim yaptı?

Piramitleri kimin yaptığı sorusuna bugün bilim adamları ne uzaylılar nede kölelerin yapmış olduğu konusunda görüş birliğine varmış durumdalar. Bu görüşe 1990 yılında bir turistin bindiği atın ayağının çukura düşmesi sonucu bulunan çukurda yapılan kazılarda bu yapının bir mezar olduğu ve özenle yapılmış olmasından kaynaklı olarak yapan kişilerin köle olmadığı tıpkı şimdiki gibi inşaat işçisi olduğu düşünülmektedir. Burada çalışan kişilerin gündüzleri çalışıp akşamları evlerine gitmiş oldukları düşünülmektedir. Hatta hem piramitlere yakın hem de uzak noktalarda toplu mezarların bulunmasından kaynaklı tıpkı günümüzde olduğu gibi o zamanda çalışan kişilerin rütbelere ayrıldığı görülmektedir. Hatta bu düşünceyi bulunan hiyeroglif yazılarda “mezar inşaatı denetçisi”, “mezar inşaatı yöneticisi” gibi ibarelerle de kanıtlamışlardır.

Piramitlerin yaklaşık 200.000 işçinin inanılmaz bir özveri ve güçlükle yapılan çalışmalar sonucu ortaya çıktığı söylenmektedir. Bulunan iskeletler incelendiğinde omurgaların aşırı yük sonucu eğrildiği görülmüş ve piramitlerin taşlarını sırtlarında taşımış oldukları kabul edilmiştir. Yine bölgede yapılan kazı çalışmalarında dev bir taş ocağı ve taşları kesmek için kullanılmış olan aletler bulunmuştur. Gize piramitlerini yapımında 15 milyondan fazla kireç taşı kullanılmıştır. Ayrıca piramitlerin yapımında kullanılan taş rampalar kil ve kireç taşı tozunun karışımından oluşan bir çamurla sıvanmıştı. Bu metot sayesinde hem çok dayanıklı ve sert bir yapı oluşturulmuş hem de ufak bir keski darbesiyle de kolayca koparak çözülebilmeleri sağlanmıştır. Buda piramitleri yapanların gerçek birer usta olduklarının ve bulundukları koşulları çok iyi değerlendirdiklerinin ayrı bir kanıtıdır.

Yapılmış olan en önemli piramitler Gize Piramitleridir. Gize piramitleri Kefren, Mikerinos ve Keops adındaki üç piramitten oluşmuştur. Gize Platosunda inşa edilmiş olan bu piramitlerin en gizemlisi ve en büyüğü Keops piramididir.

Keops piramidi yirmi yıllık bir süre zarfında yüz elli metre yüksekliğe kadar kaldırılmış olan her biri 2.5 ton ağırlığındaki 2.300.000 adet kireç taşı kullanılarak tamamlanmıştır. Piramitler üzerinde yapılan hesaplamalarda toplam ağırlığı 5,5 milyon ton olan bu taşların bu zaman zarfında dizilebilmeleri için her iki buçuk dakikalık süre zarfında bir taşın yerine oturtulmuş olması gerektirmektedir. Bu hesaplamalar bile bu piramidin nasıl yapıldığı konusuna ayrı bir merak uyandırmıştır.

Bu konuda yapılan araştırmaların piramitlerin çok özel hesaplamalarla yapıldığı ortadan ikiye bölündükleri düşünülürse pi sayısını yakaladığı yine bunun dışında piramitlerin bir güneş takvimini oluşturdukları ve üzerlerine düşen gölgelerle mevsimleri ayları tespit ettikleri ortaya çıkan gizemler arasındadır. Yine piramitlerle ilgili yapılan ilginç bir tespit de hangi firavunun adına yapıldıysa kralın odasına güneşin yılda sadece iki kez kralın doğduğu ve öldüğü günlerde girdiğidir.

Bunun gibi birçok ayrıntıyı içerisinde barındıran piramitlerin daha uzun yıllar daha kafamızı karıştıracağı ve gören herkesi kendisine hayran bırakacağı bir gerçektir.

Dünyadaki Önemli Piramitler:

o    Keops Piramidi (145,75 metre)
o    Mikerinos Piramidi(66,5 metre)
o    Kefren Piramidi (143,56 metre)
o    Sakkara Piramidi (63,17 metre)
o    Maldum Snefru Piramidi (93,26 m)
o    Dahahur Bent Piramidi (104,85 m)
o    Dahahur Snefru P. (103,95 metre)
o    Sakkara Pepi II P. (52,555 metre)
o    Uxmal Tapınağı (Meksika)
o    Teotehuacan (Meksika)
o    Tiahuanaco (Bolivya)
o    Dohan Tapınağı (Çin Halk Cumhuriyeti)

Yorumlar

Popüler Yayınlar