KALİTELİ UYKU NASIL OLUR?

Hala büyük gizemini koruyan uyku, günün fiziksel yorgunluğundan kurtulmak, düşünce yoğunluğundan arınmak, gün içindeki öğrenilen bilgileri ayıklamak, bağışıklık sisteminin tamir işine devam etmesi gibi birçok işlevi yerine getirdiğimiz zaman dilimidir. Hayatımızın en önemli zaman dilimi uykuyu daha kaliteli bir hale getirmenin yollarını bulmalısınız. Öncelikle kendimize şu soruları soralım. İnsan sağlığı için bu kadar önemli olan uykuya gereken değeri verebiliyor muyuz? Kaliteli yaşadığımız gibi kaliteli uyumaya da önem gösteriyor muyuz? Hayatımızın üçte birini kapsayan uykunun hala zaman kaybı olduğunu mu düşünüyoruz?
KALİTELİ UYKU NASIL OLUR?

Kaliteli Uyku Nedir?

Uyku, gece boyunca 4 5 defa tekrar eden iki evreden oluşmaktadır, bunlar ‘non Rem’ ve ‘REM’ olarak adlandırılır. En basit anlatımı ile non Rem döneminde fiziksel olarak dinlenme ,Rem döneminde ise zihinsel dinlenme gerçekleşir .Bireyden bireye değişmekle birlikte normal sağlıklı bir birey için bir uyku safhası 90 dakikaya tekabül etmektedir. Şimdi gelelim kaliteli uyku nedir? sorusunun cevabına. “10 saat uyudum ama hala uykum var” cümlesini defalarca duymuşuzdur, işte bu cümlenin altında yatan sır, uyku safhasını tamamlamamakta yatıyor. En önemli ve basit kuralımız bir buçuk saat ve katları uyumaktır. Mesela gece 12.00 da uyuyan bireyin 7.35’de kalkması kaliteli bir uykunun gerçekleşebilmesi için en önemli nedendir. (Uykuya dalma süresi dikkate alınarak sabah kalkma süresi uzatılabilir). Kaliteli bir uyku için sadece bu yeterli değildir tabi ki, her gün aynı saatte uyumak ve uyanmak, uykudan önce kafein içeren içeceklerden uzak durmak, oda sıcaklığının ne fazla soğuk ne fazla sıcak olmasından kaçınmak, Telefon bilgisayar ve televizyon gibi radyasyon yayan aletleri mümkünse odanızda bulundurmamak mümkün değilse koyabileceğiniz kadar uzağa koymak, uykudan önce ılık duş almak vb. birçok çevresel ve bireysel faktörler kaliteli uykuyu etkilemektedir.

Kaliteli Uyku Neden Önemlidir?

Uyku her kapıyı açan bir anahtardır canlı için. Ruhsal dengeyi korumak, öğrenilen milyonlarca bilgiyi ayıklayıp işe yarayanları bellekte saklayıp işe yaramayanları zihinden uzaklaştırmak, sindirim, boşaltım, sinir, solunum iskelet ve vücutta bulunan bütün sitemleri tamir edip dinlendirmek, ertesi güne fiziksel ve zihinsel olarak hazırlamak, aynı zamanda obeziteyi ve birçok hastalığı engellemek için kullanılan bir hayat anahtarıdır. Kısacası Kaliteli uyku sağlıklı, başarılı bir birey, kaliteli ve mutlu bir yaşam demektir.

Yorumlar

Popüler Yayınlar