ÇOCUKLARDA İŞTAHSIZLIK SORUNU NASIL ÇÖZÜLÜR?

İştah kelimesi herhangi bir şeyi isteme onu isteme, iştahsızlık ise tam tersi her şeyden tiksinme, canı bir şey istememe olarak bilinmektedir. Özellikle çocuklarda iştahsızlık son derece yaygındır. İştahsızlığın birçok nedeni olmakla bunlardan bazıları çevresel, ailesel faktörlerdir. Eğer çocuğumuzda iştahsızlık durumu var ise onu önce gerekli tetkiklerden geçirmeli bilimsel sonuçları ortaya konmalı ve ona göre çocuğumuzun iştah sorununa çözüm bulunmalıdır.
ÇOCUKLARDA İŞTAHSIZLIK SORUNU NASIL ÇÖZÜLÜR
Çocuğumuzun iştahsızlığında anne ve babaya düşen görevler düşen görevler vardır. Öncelikle çocuğumuzun günlük ne yediğini neleri sevip, neleri sevmediğini liste halinde tutmak gerekir. Böylelikle çocuğumuzun nelerden hoşlanıp hoşlanmadığının tespitini kolayca yapabiliriz. Daha sonra bu listeyi uzman hekime ve diyetisyenlere gösterip çocuğun yediği besinlerin yeterli olup olmadığını faydalarını, zararlarını rahatlıkla öğrenebiliriz. Daha sonra uzmanların kontrolünde neler yapmak gerektiğini öğrenmeli ve çocuğumuzun sağlıklı bir birey olması için çaba göstermeliyiz.

Yemediği İçin Zorlama Yapmayın

Çocuklarımızın iştahsız olduğu dönemlerde onlara şefkatli davranmalı, onları yemek yemeğe ve sevmediği bir şeyi yapmaya kesinlikle zorlamamalıyız. Bu hem işimizi zorlaştırır hem de çocuğumuzu bizden uzaklaştırır ve onu hırçın bir birey yapar. Peki çocuğumuzun iştahsız olduğunda ona nasıl yaklaşmalıyız. Şimdi size bunu biraz anlatalım. Öncelikle çocuğumuzun yemek öncesi iştahını engelleyecek sıvı besin miktarını kısıtlamalı, çocuğunuz yemeğini yerken isteksiz davranıyorsa onu zorlamayın ona kızmayın, sert davranmayın her şeyi akışına ve zamana bırakın. Çocuğunuzun ilgisini çekecek şeyler vasıtasıyla onu yemek yemeğe teşvik edin. Ona küçük ödüllendirmeler yapın, birlikte aynı yemekten sizde yemeğe çalışın tıpkı bir çocuk gibi onunla oynayarak yemeğini yedirin. Ona masallar anlatın yemek yemenin önemini yemek yemezse büyüyemeyeceğini, hasta olacağını ve bizlerin üzüleceğini tatlı bir dille anlatarak çocuklarımızı ikna etmeye çalışmalıyız.

Çocuklarınızla pazarlık yapmayın tüm yetki sizin elinizde onun sizi yönlendirmesine izin vermeyin aks halde size istediğini yaptırmak için zorluk çıkaracaktır. Ona sofrayı hazırlarken fikrini sormalı porsiyonları ayarlarken ona sormalı onun fikirlerine önem verdiğimizi göstermeli, bu sayede de istediklerimizi sevgiyle yaptırmaya çalışmalıyız. Son olarak bu saydığımız yaklaşımların yanında asla çocuğumuza ceza vermemeli onu yalnızlığa itmemeli ve küstürmemeliyiz.

Yorumlar

Popüler Yayınlar