AKDAĞMADENİ NEREDEDİR? GEZİLECEK YERLERİ NELERDİR?

Bugün sizlere Ankara Yozgat Sivas karayolu üzerinde bulunan Akdağmadeni hakkında kısaca bilgi vermeye çalışacağım. Günümüzde Akdağ madeni olarak bilinen ilçe daha önceki yıllarda maden adıyla bilinmekteydi. Fakat daha sonra ilçenin adı Akdağ eteklerinde olması nedeniyle Akdağlardan çıkan maden manasına gelen Akdağmadeni ismini almıştır.
AKDAĞMADENİ NEREDEDİR? GEZİLECEK YERLERİ NELERDİR?
Akdağmadeni ne girdiğiniz anda ilk fark edeceğiniz şey ormanı ve dağlarıdır. Bu dağların en bilineni ya da başka bir ifadeyle en meşhuru üzerine çıktığınızda Akdağmadeni’nin sizi büyüleyen enfes manzarasıyla karşılaşacağınız yöre halkının tekke olarak adlandırdığı tepedir. Tekke olarak bilinen bu tepede manzara eşliğinde yemek yemenizi sağlayan bir restoranda mevcuttur. Şunu belirtmek de fayda var Tekke olan bu tepedeki parkın adı 15.Temmuz da ülkemizde yaşanan üzücü olaylar sonrasında alınan bir karar nameyle 15 Temmuz Demokrasi ve Şehitler Parkı olarak değiştirilmiştir.
Akdağ madenine geldiğinizde gezebileceğiniz birçok nokta vardır.

Öncelikle çarşısından başlayabilirsiniz. Çarşı içerisinde Ticaret ve Kültür merkezinin hemen arkasında 1907 yılında kilise olarak inşa edilen mübadele döneminde bölgeden Rumların gitmesi ile birlikte tek şerefeli bir minare eklenerek camiye dönüştürülen Camii kiliseyi gezebilirsiniz. Oradan çamlık mahallesine doğru ilerleyip eski evlerle süslü sokaklarında gezerken bir yandan fotoğraf çekip bir yandan geçmişi şöyle bir düşünüp hayale dalabilirsiniz.

Yukarıda belirttiklerimin dışında ilçe merkezindeki Yeşildere mahallesinde bulunan ve 1862 senesinde yapıldığı düşünülen Akdağmadeni Kilisesi de görülmesi gereken başka bir noktadır. Kilisenin girişinde Rumca yazılar var. Kilisenin iç kısmındaki duvar sıvaları üzerinde: haç ve geometrik süslemeleri de görmeniz mümkündür.

Ayrıca İlçede daha önceki yıllarda hapishane olarak kullanılmış fakat günümüzde kütüphaneye dönüştürülmüştür. Şuanda kütüphane olan eski hapishane binası da ilçede görülmesi gereken yerler arasında gelmektedir. Düşünsenize dünyada kaç tane yer vardır ki önceden hapishane olup şimdi kütüphane olarak kullanılan.

Akdağmadeni’nde yukarıda belirttiklerimin dışında görülmesi mutlaka gereken yerlerden biride ilçeye 12 km uzaklıktaki mesafede yer alan Muşaliköyünün kuzeyinde yüksekçe bir tepede bulunan Muşali (Behramşah )Kalesi’nin 13.yy yapıldığı sanılıyor. Büyük bir bölümü halen gezilebilir durumda olan kaleyi Akdağmadeni’ne gelmişken görmeden gitmemekte fayda var.
İyi gezmeler ..

Yorumlar

Popüler Yayınlar