KÖRİ NEDİR? FAYDALARI NELERDİR?

Bugün ki yazımızda son dönemlerde özellikle köri soslu tavuklarla hayatımıza daha yaygın bir şekilde giren köri nedir? Faydaları nelerdir? Sorularınıza cevap arayacağız.
KÖRİ NEDİR? FAYDALARI NELERDİR?
Dünyaya Hint mutfağından yayılan ve birçok kişinin sadece Hint mutfağına özgü olarak düşündüğü köri aslına bakarsanız Güney Doğu Asya’nın bir bitkisidir. Ve Asya ülkelerinin hepsinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Kelime anlamı olarak sos olarak tanımlanan köri zerdeçal, kimyon, karanfil, kakule, kırmızıbiber, kişniş ve zencefil gibi birçok baharatın karışından oluşan bir nevi karışım baharatıdır. İçinde bulunan kurkumin maddesi sayesinde birçok kanser türüyle savaşan köri vücutta üreyen kanser hücrelerini hızla yok olmasını sağlamaktadır.

Faydaları ve Yan Etkileri Nelerdir?

Oldukça köklü bir geçmişe sahip olan körinin kullanımı ta 1300 yıllara kadar dayanmaktadır. Özellikle et ve tavuk yemeklerinde kullanılan köri bunun dışında da pek çok yemekte sıvı sos olarak kullanılmakta ve yemeklere hem hoş bir renk hem de tat vermektedir.7  Yasemin Saygın
Ülkemizde henüz çok fazla kullanılmayan köri sosu dünya mutfağında birçok yemekte yoğun olarak kullanılmaktadır. Ülkemizde de özellikle köri soslu tavuklar, makarnalar birçok lokantanın yemek listelerinin arasına girmiştir. Özellikle değişik lezzet ve tat arayan kişilerin ilgi alanına giren köri sosunun yakın zamanda daha fazla yaygınlaşacağı düşünülmektedir. Uzmanlar insan sağlığı üzerinde çok fazla olumlu etkisi olduğu söylenen köri sosunun düzenli olarak kullanılmasının önemli olduğunu söylüyorlar.

Köri’nin Faydaları Nelerdir?

•    Taze olarak tüketilen köri baharatı kanserli hücrelerin gelişmesini engelleyerek yok edilmesini sağlar.

•    Astım, nefes darlığı gibi hastalıklara iyi gelir.

•    Bağışıklık sistemini güçlendirerek nezle ve grip gibi hastalıklara çözüm sağlar.

•    Sigaranın vücuda verdiği zararı hafifletir.

•    Karaciğer hastalıklarının ilerlemesini önlemektedir.

•    Sindirimi kolaylaştırıp metabolizmayı hızlandırarak zayıflamaya da yardımcı olur. Aynı zamanda köri tokluk hissi verdiği içinde yine diyette olanlara bu yönüyle de destek vermektedir.

Köri kullanımın bilinen çok ciddi bir yan etkisi olmamakla birlikte aşırı tüketimi midede yanma ve ekşime hissine  neden olmaktadır.Hazırlaması oldukça kolay olan sosu sizde evinizde hazırlayarak yemeklerinize ekleyerek yukarıda saydığımız faydalarından yaralanabilirsiniz.

Yorumlar

Popüler Yayınlar