FRİDA KAHLO KİMDİR? HAYATI VE ESERLERİ? KISACA ÖZET

Asıl adı Magdalena Carmen Frida Kahlo Calderon olan ünlü ressam 6 Temmuz 1907 yılında dünyaya gelmiştir. Macar Yahudi’si fotoğrafçı olan babası Wilhelm ile Kızılderili olan Matilde Calderon Gonzales’in 4 kızından üçüncüsüdür. Fakat şunu belirtmekte fayda var ünlü ressam sonraki yıllarda Meksika devrim tarihinden esinlenerek doğum gününü 7.temmuz.1910 olarak değiştirmiştir.

Frida kahlo hayattayken ünlü olan nadir ressamlardan biridir. Âmâ hayattayken sadece resimleriyle değil aynı zamanda politik görüşleri ve özel hayatı ile de gündemde kalmayı başarmıştır.
FRİDA KAHLO KİMDİR? HAYATI VE ESERLERİ? KISACA ÖZET
Yaşamı acılarla dolu olan sanatçının hayatındaki ilk şansızlığı çocukken geçirdiği çocuk felcidir dönemde birçok çocuk hastalıktan ötürü hayatını kaybederken o ölüme çelme takıp hayatta kalmayı başarmıştır. Ama ne yazık ki bu hastalık sonrası bir bacağı diğer bacağına göre daha ince kalarak onun tahta bacak Frida gibi acımasız alaylarla karşı karşıya gelmesine neden olmuştur. Hatta Frida kahlo yaşamı boyunca bacağındaki bu durum nedeniyle uzun etekler giymiştir.

Frida Kahlo kendi tabiriyle daha yumuşak ve sevecen olan babasının onu şımarması sonucu hep erkek çocuğu gibi yetişmişti. O nedenle okulda kızlardan çok erkeklerle arkadaşlık ediyordu. Bu durum belki de onun feminist olmasının temellerini atıyordu. İyi bir eğitim alan Frida eğitimize tıp alanında devam etmek istiyordu. Bunun içinde o yıllarda eğitim veren kurum daha önce hiç kız öğrenci almamıştı. Ama Frida yılmayarak Meksika’daki Ulusal Hazırlık Okulu’na girmeyi başarmıştır. Burada daha sonra Meksika’nın ünlü isimlerinden olacak Alejandro Gomez Arias ile tanışıp âşık olmuştur. Kahlo’nun hayatı 17.Eylül 1925 yılında sevgilisi ile okuldan dönerken bindikleri otobüse tramvayın çarpması sonucu omuriliğine giren demir çubukla birlikte değişmiştir.
 
Kazadan sonra doktorların öleceğini söylediği Kahlo ölüme bir kez daha çelme taksada ne yazık ki çok acılı ve zor günler onu beklemekteydi. Bu kazadan bir ay sonra taburcu edilen Kahlo uzunca bir süre vücudunda demir bir korse ile yatağa bağlı şekilde boyası yüzünden mavi ev olarak adlandırılan evde hayatına devam etmek zorunda kalmıştır. Kazadan sonra tam otuz iki ameliyat geçiren sanatçı çektiği tüm acılara rağmen bunu belli etmemek için elinden geleni yapmıştı. Bu süreçte sevecen olarak tanımladığı babasının onun yüzü gülsün diye yaptığı karyola ve babasına göre daha katı olarak tanımladığı annesinin yatağın üzerine yaptırdığı ayna sayesinde acılarını unutmak için resim yapmaya başlamış ve bu kaza sonrasında ona dünya çapında tanınmasına neden olan ressamlığa ilk adımlarını atmıştır.

İlk otoportresini kaza sırasında sevgilisi olan fakat kazadan sonra ayrıldıkları sevgilisi Alejandro Gomez Arias yüzünü yapmış ve ona hediye etmiştir. Kaza sonrasında geçirdiği tedavi süreci aile içinde maddi manevi zorluklara neden olsa da babası Frida’nın yürüyebilmesi için evlerindeki değerli eşyaları bile satmak zorunda kalmış ve bu çabaları sonucunda Kahlo kazadan iki yıl sonra tekrardan yürümeye başlamıştır. Yürümeye başladıktan sonra sanat çevreleriyle iletişime geçen Kahlo bir yandan siyasi çalışmalarla da ilgileniyordu. Hatta bu ilgisini bir süre sonra daha da ileriye taşıyarak Meksika Komünist partisine üye olmuştur. Bu esnada resim yapmaya devam eden Kahlo o dönemde Meksikalı Mikelangelo olarak da tanınan Diego Rivera ile tanışmak istiyordu. Tanışır tanışmaz âşık olan Kahlo’nun hayatı böylece yeni bir döneme daha girmiş oluyordu.

Daha sonraki yıllarda ben hayatım boyunca iki ölümcül kaza geçirdim ilki otobüs kazası ikincisi de Diego ile tanışmak diyeceği Diego Rivera ile herkesin karşı çıkmasına rağmen evlenecekti. Hatta annesi bu evlilik için bir fil ile güvercinin evliliği diyecekti.

Diego Rivera ile fırtınalı bir aşk yaşayan Frida Kahlo bu evlilik boyunca çok defa aldatılmış ve bu onu derinden yaralamıştır. Hele ki kocasını kız kardeşiyle olan ilişkisi onu en çok yaralayan noktalardan biri olmuştur. Fridayı diğer yaralayan bir nokta ise bu evlilikten çok istemesine rağmen çocuk sahibi olamamış. Hatta bunu resimlerine bile yansıtmıştır. Bir dönem boşanan ve ayrı kalan çift bir yıl sonra tekrardan evlenmişler. Fakat bu dönemde aldatan sadece Diego değil Kahlo’da aynı şekilde aldatmıştır. Âmâ bu aldatmaların çoğunu Diego’yu anlamak için yaptığını söyleyen Kahlo hayatı boyunca Diego’yu sevmekten vazgeçmemiştir.

Güçlü kişiliği ile söylediği sözler ile 20.yy. ikonu haline Kahlo çektiği manevi ve fiziksel acılara rağmen güçlü kişiliği sayesinde hayatına devam etmeyi başaran nadir insanlardandır.

Yaşamı boyunca 143 tane tablo yapan sanatçının çoğu tablosu otoportredir. Hatta ünlü ressam Picasso: “biz onun gibi insan yüzleri çizmeyi bilmiyoruz” demiştir. Kahlo Amerika’da dahil birçok sergi açmış hatta bir dönem yılında La Esemeralda adlı okulda öğretmenlik de yapmıştır.

Hayran olunası bir yaşamı olan Frida kahlo 1954 yılında 47 yaşındayken akciğer embolisi teşhisi ile hayata veda etmiştir. Ölümünden sonra hayatı boyunca yeterince yattığını belirterek cesedinin yakılmasını istemiş. Ve bu isteği eşi tarafından gerçekleştirilerek o dönemde eşiyle yaşadığı aile evi olan mavi evde saklanmıştır. Mavi evi Diego Rivera 1955 yılında devlete bağışlamış ve müze haline gelmiştir.

Yorumlar

Popüler Yayınlar