DOKUZ AYLIK BEBEK GELİŞİMİ VE BAKIMI?

Sevgili ebeveynler bebeğinizin dokuz aylık olduğu bu dönemde sizin de gözlemlediğiniz gibi önceki aylara göre daha hareketli günler yavaş yavaş kapınıza dayandı. Bazı bebekler de bu durum daha erken veya tam tersi daha geç olsa da bebeklerde dokuzuncu ay artık bebeğinizin rahatlıkla emeklediği ve bir yerden tutarak kalktığı dönemdir. Ama şunu belirtmek de fayda var bazı bebekler hiç emeklemezler. Emeklemek yerine bir yerlerden tutarak adımlar atarak hareket etmeyi tercih ederler. Emeklemeyen bebekler emekleyen bebeklere oranlara daha çabuk yürürler.
DOKUZ AYLIK BEBEK GELİŞİMİ VE BAKIMI?
Ayrıca bu dönemde artık bebekler başlarını rahatlıkla dik tutarlar. Ve yanlarına destek koymadan oturmaya başlarlar. Nesneleri çok kolay kavrarlar. Bir oyuncağı bırakıp diğerine geçmeye başlarlar. Daha da önemlisi artık sevdiği oyuncaklar vardır. Diğer oyuncaklarına yerine bu oyuncaklarla oynamayı tercih ederler.

Dokuz aylık dönem de bebeğiniz için yeni bir adımda heceleyerek konuşmaya başlamasıdır. Çıkardığınız sesleri dikkatle dinlemeye ve taklit etmeye başlarlar. Hatta aynı sesleri tekrar tekrar çıkartabilirler.

Dokuz aylık bebekler artık sürekli bir arada oldukları kişileri çok net tanırlar. O nedenle yanlarına yabancılar geldiğinde korkup ağlayabilirler. Bu yüzden böyle tepkilere hazırlıklı olmanızda fayda var. Elbette ki yabancılara olduğu gibi tanıdıklarına da tepki verirler. Ellerini çırparak sevinç gösterileri yaparlar. Annelerinden ayrılınca ağlamaya başlarlar. Bu nedenle bu dönemde ayrılmak daha da zorlaşır. Dokuz aylık bebekler artık yerlerini de benimsemişlerdir. Bu yüzden de evlerinden başka yerlere gittiklerinde huzursuzluk çıkartabilirler. Veya size normalden daha sarılma ve yanınızda olma ihtiyacı duyabilirler. Bu gayet doğal bir davranıştır. Şunu aklınızdan çıkarmayın ne kadar büyümüş olsa da siz onun için en güvenli yer sizin kucağınızdır.

Dokuz aylık bebeklerde beslenme,

Bu dönemde artık ellerini çok rahat kullanabilen bebeğiniz kendi kendine yemek yemeye çalışacaktır. O nedenle boynuna büyük bir önlük asıp eline verip kendisinin yediğini gözlemlemek çok önemlidir. Tabi her yemek için geçerli olmasa da eline meyce verip onu yemesini seyredebilirsiniz. İlk başlarda meyvenin tamamını ağzına sokma eğilimi gösterse de zamanla ısırarak parçalayıp yemeyi öğrenecekleridir. Ayrıca ona bir bardak alıp suyunu bardaktan içirmeye çalışmak veya da ona verip suyu kendisinin içmesini de bekleyebilirsiniz.

 Bu dönem bunun dışında artık bir damak tatları oluşmuş durumdadır. Sevdiği ve sevmedikleri yiyecekleri belli ederler. Bu yüzden de bu dönemde onlara beğenmedikleri yiyecekleri yedirmek oldukça zordur.

Dokuz aylık bebekler yavaş yavaş annelerini eskisi gibi emmemeye başlarlar. Bu durum ilk etapta anneleri biraz üzebilir. Ama bu durum da bebeğiniz size aldığı ek gıdaların kendisine yettiğini söylemeye çalışmaktadır. Emzirme işlemine onun istediği oranda devam etmeniz yeterlidir. Aslında bu durum belki ilk başta üzücü gelebilir ama aslında hem anne hem de bebek için özgürlük anlamına da gelmektedir. Yani artık bebeğinizi birkaç saatliğine yalnız bırakıp eşinizle veya sevdiklerinizle baş başa vakit geçirebilirsiniz.

Oyun oynama,

Dokuz aylık dönemlerde çocuklarla oyun oynamak onların gelişimi için önemlidir. Eşyaları saklayıp bulmasına sağlamak onun için hem eğlendirici hem de öğretici bir oyun şekli olacaktır. Yine şekillerin çıkarıp takıldığı oyuncaklar dokuz aylık bebekler için çok önemlidir.

Yorumlar

Popüler Yayınlar