ÜNİVERSİTE TERCİHİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER?

Sevgili öğrenciler yıl boyunca çalışıp didindiniz. Hatta sizlerle birlikte ailelerinizde bu yarışı da daima yanınızda olup onlarda sizinle birlikte koşturup durdular. Ama işte geçen hafta sınavlar bitince herkes derin bir soluk aldı.
ÜNİVERSİTE TERCİHİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER?
Fakat aslına bakarsanız dikkat edilmesi ve atlanmaması gereken son bir nokta doğru tercih sıralamasıdır. Üniversite başvurunda yapılan tercih ataları istemeyerek de olsa sizi farklı bir yere gitmeye zorlayabileceği gibi yerleştirilmemenize de neden olabilir. Bu nedenle siz değerli öğrenciler için tercih yapmadan önce dikkat etmeleri gereken noktalarla ilgili bir araştırma yaptık ve sizlerle paylaşmak istedim.

Dikkat edilmesi gerekenler,

I.    Bir kere her şeyden önce tercihlere başvuru yapmadan önce adayların ÖSYM’nin Yükseköğretim Programları ve Kontenjanlar Kılavuzu’nu dikkati bir şekilde okumaları ve kendisine yönelik soruların cevabını okuyup değerlendirmeye alması gerekmektedir.

II.    Kılavuzu okuduktan ve gerekli değerlendirmeyi yaptıktan sonra dikkat etmeniz gereken nokta tercihinizi yaparken puanınıza göre değil de sıralamanıza göre yerleştirileceğinizden tercihinizi bu sıralama doğrultusunda yapmalısınız. Bu en fazla hata yapılan konudur. Adaylar puanına göre tercihler yapıp sıralama yüzünden açıkta kalabilmektedirler. Ya da istemedikleri yerlere yerleştirilebilmektedirler. III.    Tercihi yaparken dikkat edilmesi gereken diğer bir nokta ise gitmek istenilen bölümün yapmak istenilen işin tercih edilmesidir. Bugün üniversite okuyan birçok öğrencinin yeniden sınava girmesinin en büyük nedeni istenmeyen bölümde okumak yüzündendir. Bu nedenle size uygun olmadığını düşündüğünüz bölümü sırf tercih etmek adına tercih etmemelisiniz. Unutmayın ki bu durum sizin bütün hayatını etkileyecektir.

IV.    Tercihlerinizi büyükten küçüğe sıralamanız gerekmiyor. Birçok öğrenci sırf puanı yüksek diye istemediği bir bölümü ilk sıralara yazıp asıl istediği bölümü altlarda bırakıp istemediği yerlere yerleşebiliyor. Biraz öncede değindiğimiz gibi önemli olan sizin hangi bölüme gidip hangi işi yapmak istediğinize karar vermektir. Yani asıl olan istek sıralamanızı oluşturmaktır.

V.    Tercih edeceğiniz okula kesin olarak karar verdikten sonra tercihinizi yapmadan önce dikkat etmeniz gereken diğer konu ise yazmayı düşündüğünüz üniversitenin akademik kadrosu, alandaki uzmanlığı, burs, yurt, spor faaliyetleri, yurtdışı bağlantıları gibi alanlarda sunduğu olanaklar hakkında araştırma yapmanız gerekmektedir.

VI.     Yine tercihte dikkat etmeniz gereken başka bir konu da yeni açılan ve henüz sıralama listesinde olmayan okullar için o okula emsal gösterilebilecek yakın bir okulun başarı sıralaması göz önünde bulundurulup eğer uygun olduğunu düşünüyorsanız tercih listesine eklemeniz hususudur.

Son olarak bir kez daha belirtmeliyim ki sırf üniversiteye gitmiş olmak için istemediğiniz sizi mutsuz edecek bir bölümü tercih etmemeli ve geleceğinizi boş yere karartmamalısınız.

Yorumlar

Popüler Yayınlar