TOPUKLU AYAKKABININ TARİHTEKİ YERİ NEDİR? KADINLAR NEDEN TOPUKLU AYAKKABI TERCİH EDERLER?

Birçok kadının her defasında bir defa giymeyeceğim dedikten sonra ertesi gün en yüksek topuklusunu giyip salına salına gezindiği topuklu ayakkabıları neden tercih ederler hiç düşündünüz mü? Ya da topuklu ayakkabı ilk ne zaman kullanıldı.
TOPUKLU AYAKKABININ TARİHTEKİ YERİ NEDİR? KADINLAR NEDEN TOPUKLU AYAKKABI TERCİH EDERLER?
Hadi gelin hep birlikte sorumuza cevap arayalım.

Topuklu ayakkabı ilk ne zaman kullanılmıştır,

Topuklu ayakkabıların ilk ne zaman kullanılmaya başlandığı kesin olarak bilinmemekle birlikte M.Ö. kullanılmaya başlandığı neredeyse kesin bilgi olarak kabul görmektedir. İlk olarak Moğolistan Türklerince kullanılmaya başlanılan topuklu ayakkabı o günün şartlarında güzellik ve çekicilik anlayışından ziyade ata binerken daha çok kullanım kolaylığı getirdiğinden dolayı tercih edilmişlerdir. Yani buradan yola çıkarak aslında ilk zamanlar erkeklerin kullandığını söylersek çok da yanlış bir ifade olmaz.

Orta çağ döneminde Avrupa’da kullanılmaya başlayan topuklu ayakkabılar ise o dönem sokakların çok fazla kirli olması nedeniyle kirin kıyafetlere bulaşmasını engellemek için erkekler tarafından kullanılmaya başlanıp daha sonra bayanlar da kullanmaya başlamışlardır. Topuklu ayakkabıyı günümüzde kullanıldığı anlamda 1533 yılında kullanılmaya başlanmıştır. İlk olarak kullanan kişi ise Floransa’da zengin bir ailenin kızı olan Cetherine De Medicis tarafından kullanılmaya başlanmıştır dönemde boy kaygısı nedeniyle kullanılmış olan ayakkabı dada sonra daha popülerleşecektir. Hatta dünyaca ünlü ressam Leonardo da vincinin de birçok topuklu ayakkabı modeli tasarladığı bilinmektedir.

18.yy dan itibaren moda haline gelen topuklu ayakkabılar ülkemizde ilk olarak 1800’li yıllarda ilk olarak saray kadınları tarafından kullanılmaya başlanmış. Sonrasında yine zengin ailelere de yayılarak kullanılma çerçevesi genişlemiştir.

Günümüzde de tıpkı ilk çıkış noktasında olduğunda hem daha uzun hem daha güzel görünmek adına tercih edilen topuklu ayakkabıyı bugün erkekler bırakmış olsalar da bugün giymem diyen kadınların bile dolabında en az iki çeşit topuklu ayakkabı olduğunu söylersek haksızlık etmiş olmayız. Bunun tabi ki tek bir nedeni vardır. O da kadınların topuklu ayakkabı içerisinde çok daha hoş çok daha seksi oldukları varsayımıdır. İşte bu yaygın kanı yüzünden birçok kadın acıda verse kendilerini topuklu ayakkabıları giymekten alıkoyamazlar. Birtakım uzmanlar ise kadınların topuklu ayakkabıyı karşı cinslerinden çok hemcinslerine karşı bir üstünlük kurmak aralarındaki farkı ortaya koymak için de giydiklerini belirtiyorlar. Bunun özellikle iş dünyasından kadınlar arasında yaygın olduğunu da ayrıca belirtiyorlar. Bu nedenle sebebi ne olursa olsun daha uzun yıllar topuklu ayakkabıların hanımları göz bebeği olmaya devam edeceklerini söyleyebiliriz.

Yorumlar

Popüler Yayınlar