SGK PRİM BORCU NEDİR? SGK YAPILANDIRMA ŞARTLARI NELERDİR?

SGK prim borcu giderek herkes için daha büyük bir sorun hale gelmektedir. SGK prim borcu kısaca nedir? İşletmeler çalıştırdıkları personelleri için her ay düzenli olarak sosyal sigortalar kurumuna beyanname bildirimi yapmak zorundadırlar. Bu bildirimler sonucu şirketlere borç tahakkuk ettirilir.
SGK PRİM BORCU NEDİR? SGK YAPILANDIRMA ŞARTLARI NELERDİR?
Bu tahakkukların ödenmemesi durumunda Sosyal Sigortalar Kurumuna olan borcunuz SGK prim borcu olarak tanımlanır. Şirketler bir takım ekonomik nedenlerden ötürü zaman zaman SGK prim borçlarını ödemekte zorlanırlar. Özellikle son yıllarda ekonomik krizler bu anlamda şirketleri haylice zorlamaktadırlar. Gelir gider dengesizliği sebebiyle ödeme önceliğini başka bir noktaya kaydırırlar.

Bu nedenler kimi zaman şirketin temel gereksinimi olan üretimlerini devam ettirmek amaçlı aldıkları mallar nedeniyle tedarikçi ödemeleri olabileceği gibi. Kimi zamanda işçilerin asıl maaş ödemelerinden kaynaklanabilir. Veya da mevcut para yatırım amaçlı da kullanılmış olabilir. Tüm bunların sonucunda belki başka bir borcu kapatırken veya yatırım yaparken diğer taraftan SGK prim borçlarının da giderek artmasına neden olur.

Bu durumda SGK prim borcu nasıl ödenir,

Sosyal sigortalar kurumu şirketlerin içinde bulundukları ekonomik sıkıntıları bildiklerinden dolayı şirketlere zaman zaman kolaylıklar sağlarlar. Bunlardan biride SGK borç yapılandırmasıdır. Peki, SGK yapılandırmasını yapma şartları nedir. Öncelikle bu durumdaki işletmelerin Sosyal sigortalar kurumuna başvuruda bulunmaları gerekmektedir. Başvuru sonucunda pirim borçları eşit taksitlere bölünerek şirketlerin ödemesini kolaylaştırma yolu sağlanır. Tabi bu yapılandırma taksitlerine girdiğinizde ödememe durumunuzda yapılandırma şansını yitirmeniz söz konusudur. Ve ya da ekstra bir faiz işlenerek daha fazla para ödemek durumunda kalabilirsiniz.

Bugün sosyal sigortalar kurumu son teknolojik imkanları kullanması sebebiyle SGK prim borçlarını çok kolay bir şekilde sorgulayabilirsiniz. Eğer bu sorgulamayı yaptığınızda prim borçlarınızı cari dönem içinde ödeyemeyeceğinizi düşünüyorsanız borç yapılandırmaya başvurup taksitle ödeyerek borçlarınızı kapatabilirsiniz.

Yorumlar

Popüler Yayınlar