PROTEİNLERİN FONKSİYONLARI?

Proteinlerin fonksiyonları, vücudumuzun gereksinim duyduğu besin maddelerinin en başında proteinler gelir. Sınıflandırmak gerekirse sırasıyla yağlar rezerv maddeleri, Karbonhidratlar enerji taşıyıcı, proteinli maddeler ise vücudumuzun temel yapı taşını oluştururlar demek yanlış olmaz. Tabi ki bu söylem aklınıza proteinlerin sadece yapı taşı olarak kullanıldığını düşündürtmesin. Proteinler enzim, Hormon ve bağışıklık maddeleri içinde ham maddesi konumundadır. Bu sebeple proteinler vücudumuza doğrudan etki ederler. Vücut Organizması içinde çok değişik proteinler vardır. Ve sadece erkekle kadın arasında değil aynı cinsten kişiler arasında farklılıklar gösterirler.
PROTEİNLERİN FONKSİYONLARI?
Hatta organlarımızda bile farklılık gösterirler. Yani aynı organizmada çeşitli organlardaki proteinler birbirlerinden farklıdır. Bu nedenle protein fonksiyonlarını hesaplarken tüm bunları düşünerek hareket etmek gerekir.

Proteinlerde karbonhidratlar ve yağlar gibi karbon, hidrojen ve oksijen elementleri bulunur. Fakat proteinlerde bunların dışında azot ve bazen de kükürt bulunur. Proteinler 22 farklı amino asidin değişik kombinasyonu ile bir araya gelmesi ile oluşan büyük moleküllü bileşiklerdir. Bu amino asitleri ne yazık ki vücudumuz kendi başına üretemez. Bunun için yediğimiz besinlerle bu oranı desteklemek zorundayız. Vücudumuzun protein ihtiyacı daha çok alınması gereken amino asitler üzerine kurulmuştur. Bu nedenle besinlerin, insan vücudun proteinine ne kadar çabuk değişebileceğinin ölçüsünü bilmek çok önemlidir. Besinler içerisinde protein anlamında en yüksek değere yumurta akı sahiptir. Yumurta akı proteininin biyolojik değeri yüz olarak hesaplanır ve diğer proteinler bu hesaba oranlanır.

Fonksiyonları

    En önemli ve temel görevleri vücut dokularını onarmak ve büyümesini sağlamaktır.

    Vücuttaki asit – baz dengesini olması gereken oranda tutmak için tıkaç vazifesi görmek.

    Kasların kasılması işleminde görev almak.

    Enerji veren Yağ ve Karbonhidrat yeteri kadar alınmadığı zamanlarda veya diyet esnasında fazla protein alındığı takdirde enerji sağlamak.

    Vücudumuzda salgılanan hormonların bileşimine girmek.

    Bir takım kalıtımsal dediğimiz etkileri oluşturmak için genlerin ve kromozomların yapıları içerisinde bulunmak.

    Vücut da hücreler arası sıvılar arasında dengeyi oluşturarak sıvıların anormal bir biçimde toplanmasına engel olmak.

Maddeler halinde kısaca bahsettiğimiz proteinlerin fonksiyonları hakkında az çok bilgi verdiğimizi düşünürken. Şunu da belirtmekte fayda var her şeyin fazlasının zarar olduğunu unutmadan protein almanızda fayda olduğunu sakın unutmayın.

Yorumlar

Popüler Yayınlar