MAJÖR DEPRESİF BOZUKLUK NEDİR? BELİRTİLERİ NELERDİR? TEDAVİSİ NASIL UYGULANIR?

Klinik depresyon olarak da bilinen majör depresyon kişinin sosyal fonksiyonlarını ve günlük hayatına dair faaliyetlerini rahatsız edip bozacak noktaya getirecek şekilde kederli, üzüntülü ve melankolik durumdur.

Depresyonla çok fazla karıştırılsa da aralarında aslına bakarsanız çok küçük bir çizgi vardır. Evet elbette ki bir depresyon çeşidi olmakla birlikte azda olsa farklılıklar içermektedir. Ne fark var ki diyenler için şöyle cevap vereyim,
MAJÖR DEPRESİF BOZUKLUK NEDİR? BELİRTİLERİ NELERDİR? TEDAVİSİ NASIL UYGULANIR?
Depresyonda kişi genel olarak isteksiz, yorgun, sinirli ve üzgün şeklindeki ruh halleri içerisindedir. Majör depresif bozuklukta ise kişinin hissettiği bu duygular artık bir aşama daha ileriye ulaşmış artık onu en mutlu eden şeylere bile kayıtsız kalmakta, arkadaşlarından hatta ailesinden bile uzaklaşma noktasına gelir. Hastalığın ilerlediği noktalarda kişi hiçbir iş yapamaz hale gelir. İletişim kurmakta zorlanmaya başlar. Hatta öyle ki kişi intiharı düşünmeye bile başlar.

Hastalığın belirtileri,

    Enerji kaybı ve sürekli yorgun hissetme hali.
    Gözle fark edilecek oranda kilo verme veya tam tersi alma.
    Kendini suçlama ve değersiz hissetme.
    Odaklanma sorunu ve konsantrasyon eksikliği yaşama.
    Aşırı uyuma veya uyuyamama sorunu.
    Devamlı olarak ölümü hatta intiharı düşünmek. Bu saydığımız belirtiler yavaş yavaş ortaya çıkabildiği gibi bir anda da ortaya çıkabilir. Bu saydığımız belirtileri kendinizde veya çevrenizde herhangi birinde fark edecek olursak bir an önce psikolojik destek alınmasında fayda olduğunu aklınızdan çıkarmayın.

Yapılan araştırmalar majör depresif hastalığına kadınların çok daha fazla yakalandığını işaret etmektedir. Uzmanlar bunun nedenini kadınların ruh hallerinin erkeklere göre çok daha fazla değişkenlik göstermesinden ve daha duygusal olmalarından kaynaklandığını belirtiyorlar. Ayrıca regl, hamilelik ve menopoz dönemlerindeki hormon değişikliğinin de hastalığı tetiklediğini belirtiyorlar.

Hastalığın diğer belirtileri,

    Sevilen birinin kaybı sonrası yaşanılan derin acı ve yalnız kalma hissi.
    Fiziksel, duygusal veya cinsel tacize uğramak.
    İş değiştirme veya şehir değiştirme gibi hayati değişiklikler.
    Ayrılık sonrası yaşanılan üzüntü.
    Hemcinslerle veya karşı cinsle yaşanan ilişkilerde yaşanan anlaşmazlıklar.

Tedavi,

Hastalığın teşhisi yapıldıktan sonra bu konudaki uzman kişilerin size önereceği antidepresan ilaçlarla ve psikolojik destek alarak hastalık tedavi edilmektedir. İlaçlarla birlikte özellikle ilacın yetersiz kaldığı kişilere Elektrokonvülsif terapi uygulanarak da hastalık tedavi edilmektedir.

Yorumlar

Popüler Yayınlar