GÜLTEN AKIN KİMDİR? HAYATI VE ESERLERİ KISACA

Ben ışıklar konfetiler bayramlar istemem
Uzanmışım gölgeliğe bir başıma
Şu uzaktan tükenmez yalnızlıktan
İçten içe ürküyorum ama
Böyle de iyiyim
……..

Dizelerinin sahibi edebiyatımızın güçlü kadın şairlerinden Gülten AKIN 23.Ocak. 1933 yılında Yozgat Emsal Hanım ile memur Nurettin Akın’ın kızı olarak dünyaya geldi.
GÜLTEN AKIN KİMDİR? HAYATI VE ESERLERİ KISACA
İlk ve ortaokulu Yozgat’ta okuyan şair daha sonra Ankara Kız lisesine devam etti. Ardından Ankara Hukuk fakültesini kazanarak 1955 yılında Üniversiteden mezun oldu. Üniversiten mezun olduktan bir yıl sonra evlenen şair kaymakam olan eşinin görev yerleri nedeniyle Anadolu insanını daha çok tanıma ve farklı açıdan değerlendirme fırsatı olmuştur. Hatta eşiyle birlikte 1979 yılına kadar olan yıllarda Kahramanmaraş ve Van’ın ilçelerinde yardımcı Öğretmenlik ve Avukatlık alanlarında da çalışmalar yapma fırsatı bulduğundan bu çalışmalar onu Anadolu insanına iyice yakınlaştırmış ve daha iyi anlamasına neden olmuştur. Bu tanışıklık sayesinde ellili yıllarda yazamaya başladığı şiirlerin de ikinci yeni etkileri görülmesine rağmen daha sonraki yıllarda onun bireysellikten uzaklaşıp toplumsal bir şaire dönüşmesine tanık olduk diyebiliriz. Hatta bu durumla ilgili şairin kendisi de şiirlerime çevremdeki insanlar girinceye kadar bireyseldiler fakat sonradan çevremdeki insanların yaşamlarının ve sorunlarının benden çok daha önemli olduğunu fark ettim ve o tarihten itibaren şiirlerim yönü değişti diyecektir.

Ankara’ya döndükten sonra Türk Dil Kurumu’nda dil uzmanı olarak görev alan şair 78-79 yılları arasında Kültür Bakanlığı Yayın Danışma Kurulu üyeliğinde bulundu. Ardından uzun yıllar Dil Derneği ve İnsan Hakları Derneği gibi demokratik kitle örgütlerinde görev yapmıştır.

Gülten akın şiirlerinde geleneksel olarak adlandırılan sorunları yenilikçi ve kucaklayıcı bir dille tekrar hayata geçirmiş ve büyük kitlelerce yankı bulmuştur. Şiirleri birçok dergi ve gazetede yayınlanan şairin aynı zamanda beste yapılmış olan şiirleri de mevcuttur. Bunlardan belki de en ünlüsü Sezen Aksu’nun söylediği “Deli Kızın Türküsü “adlı şiiridir. Bütün bu çalışmaların arasına aynı zamanda beş çocuğuna anneliği de sığdıran bu şahane yürekli şairimiz ne yazık ki 4 Kasım 2015 yılında geriye birçok eser bırakarak aramızdan ayrılmıştır. Fakat şiirleriyle, sözleriyle hayata duruşuyla hafızalarımızdan silinmeyecektir.

Eserleri

Bazı şiir kitapları
Rüzgâr Saati (1956) (İlk şiir kitabı)
Kestim Kara Saçlarımı (1960)
Sığda (1964)
Kırmızı Karanfil (1971)
Maraş'ın ve Ökkeş'in Destanı (1972)
Ağıtlar ve Türküler (1976)
Seyran Destanı (1979)
İlahiler (1983)
Sevda Kalıcıdır (1991)
Sonra İşte Yaşlandım (1995)
Sessiz Arka Bahçeler (1998)
Uzak Bir Kıyıda (2003)

Diğer:
Şiiri Düzde Kuşatmak (şiir üzerine yazılar, 1983)
İlahiler (1984)
42 Gün (anlatı, 1986)
Bestelenmiş Şiirleri
Büyü Yavrum: Grup Yorum (1987); Edip Akbayram, Kemal Sahir Gürel (1988)
Deli Kızın Türküsü: Sezen Aksu (1993)
Ödülleri (bazıları)
1955 - Varlık şiir yarışmasında birincilik ödülü
1964 - Türk Dil Kurumu Şiir Ödülü
1972 - TRT Sanat Ödülleri Yarışması'nda Başarı Ödülü
1976 - Yeditepe Şiir Armağanı
1991 - Halil Kocagöz Ödülü
1992 - Sedat Simavi Vakfı Edebiyat Ödülü
1999 - Akdeniz Altın Portakal Şiir Ödülü
2003 - Dünya Gazetesi Yılın Telif Kitabı Ödülü
2008 - Erdal Öz Edebiyat Ödülü

Yorumlar

Popüler Yayınlar