EGZERSİZ YAPAN KİŞİLERİN GÜNLÜK KALORİ ALIM MİKTARLARI

Günde alınması gereken kalori miktarları cinsiyete, kiloya boya ve yaşa göre değişkenlik göstermektedir. Yani 7 yaşında bir çocukla yirmili yaşlarında birinin veya her gün düzenli olarak egzersiz yapan biriyle kilo fazlalığı olan birisinin alması gereken kalori miktarları farklıdır. Tabi ki bu hesaplamaları yaparken vücudun istirahat halinde iken yaktığı enerji miktarının olarak adlandırılan metabolizma hızının farklı olmasını da hesaplayıp o doğrultuda kalori alımı yapılmalıdır. Çünkü metabolizma hızı almanız gereken en düşük kalori miktarını işaret etmektedir. Örnek vermek gerekirse eğer ki bir kişinin metabolizma hızı 1850 civarı ise o kişinin günlük alması gereken kalori de 1850dir.Boy ve kilo oranlamasıyla hesaplanan bu hızı her türlü sağlık kuruluşunda hatta eczanelerden bile öğrenebilirsiniz.
EGZERSİZ YAPAN KİŞİLERİN GÜNLÜK KALORİ ALIM MİKTARLARI

Egzersiz yaparken kalori alımı,

Metabolizma hızı,  özellikle kilo vermek isteyen kişilerin diyet yaparak ne kadar kalori yakacağını belirleyen en önemli faktördür. Tabi gün boyu alınan kalorilerin kaynağı da en az kalori miktarı kadar önem taşımaktadır. Yani bir kutu kola ile bir kilo elma neredeyse aynı kalori değerine sahip olmasına karşın bu kaloriyi yüksek oranda şekerden oluşan gazlı bir içecekten almanız asla önerilmez. Egzersiz yapan kişilerin günlük kalori alım miktarları da daha önceden saydığımız nedenlerden ötürü yaktıkları kalori miktarına göre değişir. Burada hatırlamamız gereken şey metabolizma hızının kaloriye etki ettiği gibi her spor aktivitesi de bize farklı oranda kalori yaktırır. Buradaki değişkenlik sonucu alınması gereken kalori miktarı da sürekli olarak değişebilir.

Günlük kalori ihtiyacı,

Bunu şöyle de anlatabiliriz. Diyelim ki sizin metabolizma hızının 1350 civarı ve siz bu hıza ilaveten bir saat yürüyüp 200 kalori yaktınız. Bu durumda o gün için almanız gereken kalori miktarı 1550 kalori civarındadır. Tabi bu söylediğiniz oran zayıflamak isteyen kişiler için değil mevcut kilosunu korumaya çalışan kişiler için yapılan bir hesaplamadır. Eğer ki sizin amacınız kilo vermek ise bu durumda besinlerden alacağınız kalori miktarını düşürmeniz gerekmektedir. Sonuç olarak gündelik hayatımızda ister egzersiz yaparken almamız gereken kalori miktarını hesaplayabilmek için vücudun istirahat halinde iken yaktığı enerji miktarının doğru olarak hesaplanması gerekir. Ondan sonra kilo vermek, kilo almak veya mevcut kilonuzu korumak için almanız gereken kalori miktarını en doğru şekilde hesaplayabilirsiniz.

Yorumlar

Popüler Yayınlar