ALTI AYLIK BEBEKLERDE BESLENME NASIL OLMALIDIR?

Dokuz ay süren hamileliğinizin ardından dünyaya çok güzel bir canlı getirdiniz. Kız veya erkek olmasının hiçbir önemi yok tek önemli şey var o sizin kanınızdan canınızdan bir parça. Bebeğiniz büyüdükçe her ayın hatta her günün ne kadar önemli olduğunu yeterince gözlemlediniz. Bu aşamalardan geçerek bebeğiniz altıncı ayına ulaştı.
ALTI AYLIK BEBEKLERDE BESLENME NASIL OLMALIDIR?
Altıncı ay normal durumlarda bebekler için ek gıdaya başlayacağınız dönemi başıdır. Altı aylık bebekler artık ilk aylara oranla daha fazla enerji harcamaya başlarlar. Bu nedenle altıncı ayını tamamlayan bebeklere tabi ki doktorunuza da sorarak ve etrafınızdaki daha önceden çocuk bakmış kişilerinde desteğini alarak ek gıdalara başlamanız gerekir. Tabi ek gıdalara başlamak demek bebeğinizi emzirmeyi bırakacağınız anlamına gelmiyor. Daha önceki aylarda olduğu gibi altıncı ayda da bebeğinizin anne sütü emmesi onun için önem taşımaya devam eder. Burada kastedilen durum anne sütünün artık tek başına yeterli gelmeyeceği anne sütüne ilave olarak besinlerin verilmesi olayıdır.

Bebeğiniz ek besinlere başlarken şu ana kadar alıştığı sıvı gıdadan bir anda katı gıdaya geçtiği için yutma konusunda sorunlar yaşayacaktır. Bu nedenle ilk başlarda verdiğiniz gıdayı ağzından geri çıkartma durumları görülecektir. Bu yüzden bu durum sizi endişelendirmesin bu tüm bebeklerde görülen genel bir durumdur. Bu noktada dikkat edilmesi gereken şey bebeğiniz besinleri tüketirken diş etlerine zarar gelmemesi için metal kaşık yerine silikon bir kaşık alıp beslenmeyi onunla yapmaktır. Silikon kaşık kullanımını 1-2 yaşına gelinceye kadar etmeniz daha sağlıklıdır.

Nedir bu ek gıdalar,

Ek gıdalara ilk olarak sebze püreleri gibi yumuşak besinlerle başlamanız faydalı olacaktır. Öncelikle patates ve havuç püreleri bebeğinizin daha rahat tüketebileceği sebzeler arasındadır. Ama patates bazı bebeklerde kabızlığa neden olduğu için verilme aralığı önemlidir. Ayrıca biraz zeytinyağı katarak kabızlığın önüne geçmeyi de başarabilirsiniz. Âmâ kesinlikle tuz koyulmamalıdır. Diğer bir besinde gerekli durumlarda dördüncü ayda da verilebilen muhallebidir. Tavsiyem evde kendinizin yaptığı muhallebiyi yedirmenizdir. Âmâ dilerseniz hazır mama şeklinde satılan muhallebileri de günde bir kez olmak üzere bebeğinize yedirebilirsiniz.

Altı aylık bebeğiniz için önemli ek gıdalardan biriside yoğurttur. Yoğurt içinde öncelikli önerim evde kendinizin yapmış olduğu yoğurtladır. Zaten emin olun yoğurt yapmak öyle çok da zor değildir. Ilık sütün içine bir kaşık yoğurt koyup üzerini örtükten sonra birkaç saat içinde yoğurtunuz olur ve ertesi gün rahatlıkla yedirebilirsiniz. Ama şayet yine de zamanım yok yapamam diyorsanız bebekler için satılan yoğurtları da alıp yedirmeniz mümkündür.

Altı aylık bebekler için diğer bir ek gıdada meyve püreleridir. Meyve püresi verirken gaz yapacak meyvelerden ilk etapta uzak durmanız gerekmektedir. Çünkü ek gıdaya geçiş yapan bebeklerde görülebilen gaz artışını mümkün olan en az seviyede tutmak çocuğunuzu sağlıklı bir uyku uyuması için çok önemlidir.

Son bir defa daha hatırlatmak isterim ki tüm bu ek gıdalar anne sütüne ilave olarak verilmesi gereken besinlerdir.

Yorumlar

Popüler Yayınlar