ACIGÖL NEREDE? ÖZELLİKLERİ NELERDİR?

Türkiye’de Acıgöl adı ile anılan göllerin en büyüğü olan göl Denizli ilinin en büyük gölüdür. Aynı zamanda gölün bir bölümü de Afyon ilinin sınırları içerisinde yer almaktadır.

Acıgöl adından da anlaşılacağı gibi suyunda yüksek oranda sodyum ve magnezyum klorürleri ve sülfatları bulunmaktadır. Bu nedenle içerisinde balık yaşamayan nadir göllerden bir tanesidir. Acıgöl aynı zamanda ülkemizin temizlik için kullanılan en önemli soda ham maddesinin de karşılandığı yerdir.
ACIGÖL NEREDE? ÖZELLİKLERİ NELERDİR?
Acıgöl’ün gün yüzüne çıkmamış ve değerlendirilmeyen çok fazla yeri bulunmaktadır. Gölü dolaşmaya Gemiş kasabasından başlıyoruz çünkü gölün en güzel doğa ve tarihi güzellikleri Çardak gemiş kasabası ve Afyon Akpınar köyü arasında yer alan kıyı şeridinin olduğu bölümdür.
Göl kurak geçen yaz aylarında ziyaretçilerini beyaz bir görünümle karşılamaktadır. Göl, Kılıçgaga kuşu, Flamingo, mahmuzlu kız kuşu, gülen Sumru gibi acı suları seven kuşların konaklama ve üreme yeridir. Bu nedenle bu kuşları resmetmek isteyen fotoğrafçıların da ilgi odağı konumundadır. Acıgöl sadece içerdiği kuş çeşidi bakımından göze batmıyor elbette ki. Gemiş kasabasında yer alan halkın cin deliği dediği kaya mezarları yine bu kasabanın üstüne kurulduğu rivayet edilen kayıp ANAVA antik kentinin sırlarını da içinde saklamaktadır. Göl kenarındaki en büyük kaynağın yanında bulunan höyüğün üstündeki çömlek parçaları da burada göze batan unsurlardan bir diğeridir.

Son olarak gölün en büyük su kaynağının içinde bulunduğu mezarlıklarındaki ardıç başlıklarının dikkatinizi çekeceği sanki dış dünya ile ilişkisini kesmiş olan Akpınar köyünü şöyle bir gezip köyde ki kır kahvesinde çayınızı içip bu eşsiz göl kenarındaki gezinizi noktalaya bilirsiniz.
Yaz tatili için henüz tam olarak gideceği yeri belirlemeyen ya da tatil planını tam olarak tamamlamamış olanlar için bu eşsiz göl gezi rotanızda bir an önce hak ettiği yeri almak için sizleri bekliyor.

Yorumlar

Popüler Yayınlar