PETROL FİYATLARI NE ZAMAN YÜKSELİR?

Petrol fiyatları ne zaman yükselir? Günümüzün en büyük sorularından biridir. Çünkü petrole gelen zam demek mazota, benzine, plastiğe zam gelmesi demektir. Buda dolayısıyla bugün tükettiğimiz her ürüne gelecek zam demektir. O kadar etkisi büyüktür ki o yüzden herkes akaryakıta gelen zamla birlikte yeni zamları beklemeye başlar. O nedenle birçoğunuzun aman gelmesin dediğini duyar gibi olsam da bu işi yatırım amaçlı yapanlar için tabi ki durum tam tersi durumdadır.
PETROL FİYATLARI NE ZAMAN YÜKSELİR?
Peki, bütün toplumu ilgilendiren bu durumun asıl nedeni nedir? Petrol Fiyatlarının azalmasında veya artmasında kimlerin veya kimin etkisi vardır?

İnsanoğlu bir yer altı zenginliği olan petrolün bu kadar değerli olması nedeniyle nerede bulursa toprağın altında, buzun altında, suyun altında bir şekilde çıkarıp sahip olmaya çalışmaktadır. Bu amaçla kurulan petrol rafine tesislerinde rafine edilerek benzin ve motorine,  doğal gaza ve plastik gibi yan ürünlere çevrilerek kullanıma sunulmaktadır. Zaten perakende satışlarda meydana gelen fiyat değişikliklerinin en temel sebebi ham petroldür. Tabi bu değerli maden dünya üzerinde her yerde bulunmamakta veya her ülkede rafine edilebilme şansı olmamaktadır. Bu nedenle bu bölgelerde oluşan herhangi türden bir istikrarsızlık veya iç savaş, savaş çıkması anında fiyatların yükselmesine veya düşmesine sebep olabilir.

ÜRETİMİN ÖNEMİ

Petrolün kalitesi, ne oranda üretildiği, bol miktarda olması fiyatının düşmesine sebep olan faktörlerin başında gelmektedir. Günümüzde A.B.D., Katar ve Rusya’da bu anlamda çok fazla stok miktarının olması nedeniyle fiyatlar düşmüştür. Bu sebeple ucuz petrol satmak istemeyen katarda üretim bir süredir durdurulmuştur. Diğer taraftan bu anlamda en büyük üretici durumunda olan ülkelerde de durum farklı değildir. Bunların dışında evrensel ekonomik gelişmelerin de ham petrol fiyatları üzerinde etkisi son derece fazladır. Çünkü piyasada petrole endeksli çok büyük fonlar bulunmaktadır. Bunun sonucu olarak da bu yatırımcılar olumsuz yönde etkilenmemek adına piyasaları etkilerler. Az çok belirttiğimiz nedenler den ötürü petrol fiyatları sürekli değişkenlik göstermektedir. Bu konuda yatırım yapmak isteyenlerin bunları göze almasında yarar vardır. Umarım kısmen de olsa petrol fiyatları ne zaman yükselir? Sorunuza bir yanıt olabilmişimdir. Bol kazançlı günler.

Yorumlar

Popüler Yayınlar