ONBEŞ AYLIK BEBEK GELİŞİMİ VE BAKIMI

Bebeğiniz bu dönem büyük ihtimalle artık yürümeye başlamıştır. Ama tabi hala öğrenmeye devam etmektedir. On beş aylıkken hala yürürken tam olarak dengesini sağlayamayıp düşmeye devam eder. Burada önemli olan düştüğü zaman sizin ona olan tutumunuzdan geçiyor. Ona bunun normal olduğunu düşebileceğini anlatmanız ve onu desteklemeniz çok önemli.

On beş aylıkken bebekler yürümenin heyecanı ile koşmaya da çalışır. Yürümesi ileri yönden çok geri geri şeklinde olabilir. Bu dönem yürümenin verdiği heyecanla aslında kendisi için zor olan şeyler yapmaya yönelir. Mesela yukarıdaki bir rafa bir şekilde tırmanmanın yolunu bulup oradan kitap alıp karıştırırsa bu sizi hiç şaşırtmasın.
ONBEŞ AYLIK BEBEK GELİŞİMİ VE BAKIMI
Bebeğiniz artık dört ile altı kelime arası kelime söyler. Daha fazla kelime söyleyenler olduğu gibi daha az kelime kullananlarda olabilir. Bu durum sizi üzmesin. Hele ki bazı erkek bebekler iki yaşına kadar hiç konuşmaya da bilirler. Ama konuşmasalar bile sizi çok net anlarlar ve onların yapabilecekleri şeyleri isterseniz çok rahat yerine getirebilirler.

On beş aylık bebekler çok iyi taklitçidirler. Sizin her davranışınızı taklit ederler. Telefonu eline alıp konuşuyormuş gibi yapmak vb. şeklindeki hareketler onu oldukça eğlendirecektir. Bu yüzden bu dönemde ona doğru rol model olmak çok önemlidir. Bu dönemde giyinirken veya soyunurken elini uzatmasını söyleyebilir. Ondan yardım etmesini isteyebilirsiniz. Size yardım ettiğini düşünmesi onun kendine güveninin gelişmesi noktasında ileriye dönük adım atmanızı sağlayacaktır. Bunların dışında ona uzuvlarını sormaya devam etmeniz çok önemli. Burnun, gözün nerede tarzında sorular sorup size göstermesini sağlaya bilirsiniz.

Beslenme,
Bu dönem bebekler ağızlarına her şeyi sokup yeme eğilimi gösterirler. Bu yüzden bazen yediklerinden zehirlenebilirler bile. On beş aylık bebeğinizin bu zafiyeti yüzünden evinizde eğer çiçek varsa bunların öz suyu olan çiçekler olmamasına dikkat edin. Bu tür çiçeklerin yaprakları çocuklarınız için tehlike yaratabilir. Bunların dışında daha öncede belirttiğim gibi sizi taklit eden bebeğiniz siz ne yerseniz oda onu yemek konusunda ısrar ederler. O yüzden onun yemesini istediğiniz şeyleri sizde yiyerek ona örnek oluşturabilirsiniz.

Oyun,
Ona renkli kitaplar alıp kitaplarla tanışmasını sağlayabilirsiniz. Kitabın içinden hikayeler okuyup hayvan resimleri var ise onların seslerini çıkartarak tanımasına yardımcı olabilirsiniz. Veya da renkleri gösterip renklerin adını söyleyerek yavaş yavaş renkleri tanımasına yardımcı olabilirsiniz.

Bunları bir oyun şeklinde yaparsanız onunla hem keyifli zaman geçirip hem de onun öğrenmesini sağlayabilirsiniz. Zaten çocuklara bir şeyler öğretmenin en kolay yolu oyun oynarken öğretmektir.
Bebeğiniz onunla ilgilenmeniz için kahkahalar atabilir, ağlayabilir. Veya da durduk yere bağırabilir. On beş aylık olan bebeğiniz bu dönem en çok hayır kelimesine odaklanır. Yapmak istemediği bir şey olduğunda yine sizi taklit ederek hayır kelimesini söyleyebilir. O yüzden siz hayır kelimesini kullanırken çok daha dikkatli olmalı ve çok gerekli durumlarda kullanmalısınız.

Unutmayın ki bebeğiniz için ilk öğrenme kaynağı sizsiniz bu nedenle davranış şeklinizden hareketlerinize kadar her şeyi düşünerek hareket etmelisiniz.

Yorumlar

Popüler Yayınlar