EN DEĞERSİZ BEŞ PARA BİRİMİ HANGİSİ?

Günümüz koşulları içerisinde her türden ihtiyacımızı veya isteklerimizi karşılamak amacıyla kullanmış olduğumuz materyale para adını vermekteyiz. Para bazıları için hayatın temel nedeni olarak kabul görürken bazı kişiler için de yalnızca hayatlarını sürdürebilmek için gerekli olan bir ihtiyaçtan öteye geçmemektedir. Fakat ne olursa olsun hangi açıdan değerlendirsek değerlendirelim hayatımızda bu kadar önemli bir yere sahip olan para nasıl değersiz olarak değerlendirilebilir diye sorabiliriz bu durumda. İşte bu sorunuzun yanıtı yazımızın ilerleyen bölümünün içinde yer almaktadır.
EN DEĞERSİZ BEŞ PARA BİRİMİ HANGİSİ?

O HALDE PARAYI DEĞERLİ VE DEĞERSİZ KABUL EDEN KOŞULLAR NELERDİR?

Bir kere bir paranın değerini belirleyen en büyük neden hepimizin en azından terim olarak bildiği enflasyondur. Adını sık sık duyduğumuz bu enflasyon denen sürekli bütün her şeyin fiyatının yükselmesine sebep olan bu ekonomik değer ne yazık ki eğer ki ülkenizde yüksekse paranın alım gücünü düşüreceğinden otomatik olarak değerini de düşürmüş olur. Yine enflasyon dışında adını çokça duyduğumuz faiz oranları ve bu oranların yüksek olması paranın değerini etkileyen başka bir sebeptir. Özellikle konuyla ilgili kişilerden konuya ilişkin yapılan açıklamalarda duyduğumuz cari açıklar yani döviz harcamasının fazla olması durumu da yerli paranın değerini olumsuz yönde etkilemektedir. Bunların haricinde kamu borçları ve istikrar dengesizliği yine paranın değerini olumsuz yönde etkileyen diğer bir unsurdur. Tahmin edeceğiniz gibi tersi noktasın da para değer kazanacaktır.

Değersiz para birimleri

Bu noktada bütün paraları tek tek saymak oldukça uzun ve sıkıcı olabilir. Bu noktadan yola çıkarak sizlere kısaca en değersiz 5 para birimi hangisi sorunuza az çok cevap vereceğim. Ama şunu belirtmek isterim ki bu oran 1 USD doları karşısındaki değerine göre hesapladığımı belirtmeliyim.

1)    İRAN RİYALİ (IRR)
2)    SAO TOME DOBRASI (STD)
3)    BELARUS RUBLES (BYR)
4)    GİNE FRANGI (GNF)
5)    ENDONEZYA RUPİAHI (IDR)

Kısaca belirttiklerimizden bile yola çıkarak saydığımız bütün o nedenlerin etkileri ülkelerden bile çok net görülmektedir. Sonuçlar ışığında ülkenin gelişmişlik düzeyi paranın değerine oranı çok büyüktür.

Yorumlar

Popüler Yayınlar